Nevypínejte počítač, aktualizujeme systém, hlásí festival Jeden svět Louny

Lucie Steklá 2018-04-06 09:45:00

Louny (lus) Pětidenní filmový festival je zpět. V úterý 10. dubna startuje další ročník festivalu Jeden svět v Lounech. Letošním tématem je Aktualizace systému. „Nejen počítače totiž potřebují čas na to, aby zpracovaly všechny potřebné informace a mohly hladce fungovat. A proto na pár dní zpomalme, dejme emoce stranou a v klidu si vytvořme názor. Aktualizujme,“ zve na festival Káča Suchá, hlavní koordinátorka. K festivalu patří doprovodné akce. „Již v ne-děli před festivalem s námi vyrazte na Ak-tualizační vycházku do Lužerad. Bývalá vý-letní restaurace byla kdysi vyhlášeným cí-lem nedělních rodinných výletů. Jak to na místě vypadá dnes?“ zve K. Suchá. Sraz je v 15 hodin u restaurace Stromovka.

Jediný filmový festival v Lounech letos nabízí devět filmů, debaty se zajímavými hosty a rozmanité doprovodné akce - sportovní, tvůrčí nebo hudební. Letošními velkými lákadly jsou veřejná debata s buddhistickým mnichem z Tibetu, panelová diskuze k ožehavému tématu fake news a společná vycházka do bývalé restaurace v Lužeradech. Festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Louny se uskuteční v termínu od 10. do 14. dubna. Pestrých pět dní rozvine letošní festivalové téma Aktualizace systému.

„Nejen počítače potřebují čas na to, aby zpracovaly všechny potřebné informace a mohly hladce fungovat. A proto na pár dní zpomalme, dejme emoce stranou a v klidu si vytvořme názor. Aktualizujme. Třeba právě film Nerodič je ukázkovým příkladem aktualizace systému. Český snímek přibližuje divákům nové podoby rodičovství a festival slavnostně odstartuje,“ uvádí hlavní organizátorka festivalu Káča Suchá. 

Buddhistický mnich a bývalý životopisec Jeho Svatosti dalajlamy Geshe Yeshi Gawa přijede debatovat do Loutkového divadla v Lounech k vizuálně působivému snímku z prostředí indického Himálaje Stát se tím, kým jsem byl. Pro sportovní nadšence je zařazen film Ultra, který je unikátní sondou do myslí a srdcí účastníků extrémního běžeckého závodu. Film stylově doplní doprovodná akce Běh za Jeden svět. Účastníci nesoutěžního běhu na kopec Červeňák získají navíc zdarma lístek na jakýkoli film festivalu.  

Na zámku v Jimlíně se bude promítat a debatovat o sexu. Vtipný film Zeptejte se sexperta vypráví o 93letém indickém sexuologovi, který boří mýty v zemi Kámásútry. Snímek Čističi umožní nahlédnout do málo známého zákulisí Facebooku. Jak se stát odolnější vůči dezinformacím na sociálních sítích? Můžete si udělat vlastní názor v debatě s odborníkem na internetovou bezpečnost Martinem Kožíškem a novinářem týdeníku Respekt Ondřejem Kundrou. V prostorách lounského muzea uvidíte vizuálně působivý dokument Azurová. Jaké jsou dopady lidské činnosti na ekosystém oceánů?  

Novinkou festivalu je tzv. relaxovaná projekce. Platí pro ni uvolněnější pravidla v sále. Je tišší zvuk, jsou lehce rozsvícená světla, aby se lidé mohli pohybovat v prostoru. „Věříme, že to uvítají například rodiče s malými dětmi, senioři nebo lidé s handicapem. Promítat budeme český film o postavení mužů a žen Teorie rovnosti, který přijede uvést režisérka filmu Barbora Chalupová s jedním z aktérů filmu” doplňuje organizátorka Káča Suchá.  

K festivalu patří již tradičně doprovodné akce. Již v neděli před festivalem se uskuteční Aktualizační vycházka do Lužerad. Bývalá výletní restaurace byla kdysi vyhlášeným cílem nedělních rodinných výletů. Poslední den festivalu si vychutnejte na Červeňáku. Nejprve zde proběhne sítotiskový workshop. V podvečer naváže projekce islandského filmu 690 Vopnafjörđur s fotografem Petrem Hrickem a celý festival nakonec zakončí klavírní koncert Marka Mikuláška. 

Všechny informace včetně letošního vizuálu ke stažení najdete na webu www.jedensvet.cz/louny.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video