Zvláštní ocenění za ojedinělou výstavu

Alla Želinská 2018-05-03 08:46:00

Praha, Lubenec (až) Zvláštní ocenění za ojedinělou sbírku dobového oblečení a jeho prezentaci při vernisáži získali v minulých dnech žáci 8. ročníku Masarykovy základní školy v Lubenci, kteří se zúčastnili soutěžního vzdělávacího projektu pro žáky 2. stupně základních a středních škol z České a Slovenské republiky 100 let Československa v naší škole aneb Rodino, vyprávěj! Lubenečtí žáci 8. třídy se svou třídní učitelkou Janou Michalcovou uspořádali v lednu výstavu Jak se žilo v Československu. Žáci shromáždili opravdu velké množství předmětů a příběhů, takže výstavu umístili do tělocvičny. Což se ukázalo jako skvělá volba, protože měli dostatek prostoru provázet výstavou žáky od 1. ročníků až po druhý stupeň. Výstava byla zahájena slavnostní vernisáží s bohatým doprovodným programem. V dopoledních hodinách ji navštěvovali převážně žáci nejen lubenecké školy, ale i škol z okolí, odpoledne pak veřejnost. Kromě spousty objevených předmětů z dob mládí naších rodičů a prarodičů žáci vypátrali i zajímavé příběhy pamětníků. Za svou účast v soutěžním projektu osmáci z Lubence dostali mj. poukázku na libovolný lektorovaný edukační program v kterémkoli objektu Národního muzea zdarma.

Cílem projektu Národního muzea a Slovenského národního muzea bylo přiblížit žákům moderní dějiny našeho státu a připomenout jim významné okamžiky, které ve 20. století formovaly náš národ a dosud tvoří naše historické vědomí. Do projektu se v České republice zapojilo 20 základních a 7 středních škol – celkem 52 kolektivů základních škol a 10 středních škol s téměř 1000 přihlášenými žáky. Protože vybrat vítěze bylo neuvěřitelně těžké, udělila porota několika výstavám, mezi nimiž je právě lubenecká, zvláštní ocenění. Vítězem soutěže za Českou republiku se se svou výstavou Retro aneb Co prarodiče málem vyhodili stala kvarta Gymnázia Karla Čapka v Dobříši, jejíž žáci připravili výstavu v prostorách dobříšského muzea. Za Slovensko zvítězil kolektiv Gymnázia Malacky, jehož výstava porotu zaujala především svou koncepcí a způsobem zpracování popisků k předmětům s příběhem.

„Ještě jednou vám děkuji, že jste se do projektu se svými žáky zapojili. Z vašich zpětných vazeb je patrné, že pro žáky projekt měl smysl, a odtud, kde se projevil jako nepřiměřeně náročný, mám velmi cenné informace, na co všechno myslet při přípravě další vzdělávací aktivity,“ uvedla Zdeňka Kulhavá z Národního muzea.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video