V souvislosti s odsouzením „střelce z Písečné” se autoři otevřeného dopisu ptají: Jak poznat opilecký exces od terorismu?

Tomáš Skřipský 2018-05-15 11:03:21

CHOMUTOV (r) — Na ministra vnitra a ministra spravedlnosti se otevřeným dopisem obrátili představitelé Národní demokracie Chomutov Jakub Grus a Jan Mrázek. Stalo se tak v reakci na rozsudek, kterým minulý měsíc Krajský soud v Ústí nad Labem poslal na 12,5 roku do vězení 37letého Petra Bendu z Chomutova. Odsouzený vloni 27. května několika ranami usmrtil o tři roky mladšího řidiče dodávky, který ve tři ráno boural pod vlivem alkoholu a marihuany do zaparkovaných aut a o kterém si střelec myslel, že má v úmyslu najíždět vozem do přihlížejících.

Vzhledem k závažnosti tématu zveřejňujeme dopis v plném znění: Vážený pane ministře vnitra, vážený pane ministře spravedlnosti, minulý měsíc vynesl soud rozsudek nad mužem, který v loňském roce několika ranami zastavil na chomutovském sídlišti Písečná řidiče, který na chodníku najížděl autem do lidí. Stalo se tak v nočních hodinách, kdy zmíněného střelce vzbudil hluk před domem, kde bydlel. Nyní má podle rozsudku jít na 12 a půl roku za mříže.

Nelze si nevšimnout podobnosti s případy, kdy v západoevropských státech najížděli do lidí teroristé auty, nejnověji však také třeba v Kanadě. Připomeňme, že při jednom z těchto útoků pod koly kamionu na vánočních trzích v Berlíně zemřela také občanka České republiky.

V chomutovském případě však o teroristický čin nešlo, ukázalo se, že řidič dodávky najíždějící do lidí (z většiny svých příbuzných) byl pod vlivem drog a činil tak kvůli rodinné hádce. To však těžko mohl v časové tísni v onen osudný okamžik zkoumat muž, který se rozhodl své sousedy bránit legálně drženou zbraní. Policie a soudy potřebovaly od počátku vyšetřování k rozsudku téměř jeden rok, on se musel rozhodnout ihned.

Ještě v červnu 2017 se zdálo, že stát stojí na straně občanů odhodlaných hájit svá práva před teroristy. Sněmovna schválila návrh ústavního zákona, podle kterého budou mít vlastníci legálně držených zbraní možnost zasáhnout v případě potřeby k zajištění bezpečnosti země. Chybí nám proto nyní jasná vyjádření a stanoviska dotčených orgánů našeho státu, která by občanům určila jasné mantinely, jak v podobných případech reagovat, a pomohla tak předejít dalším tragédiím.

Jsme svědky více než půlročního handrkování, veskrze už trapného a nechutného, o podobě vlády s důvěrou, o skutečně důležitých otázkách pro stabilní fungování České republiky a její bezpečnosti však představitelé státu mlčí. Obracíme se proto na Vás jako zástupce občanů s žádostí o jasná a pevná stanoviska.

S ohledem na chomutovský případ nás zejména zajímá: — Jak rozlišit teroristický útok od banálního bláznovství zfetovaného jedince, mají–li stejný průběh?

— Jak se mohou lidé v ohrožení života bránit před příjezdem Policie ČR útokům, aby jim nehrozilo mnohaleté vězení, pokud zákony o krajní nouzi a nutné obraně neberou soudy v potaz?

Věříme, že odpověď na tyto dvě zásadní otázky může zamezit dalším tragédiím. Považujte, prosím, tento náš dopis za otevřený.

V Chomutově dne 7. 5. 2018. Za Národní demokracii Chomutov Jakub Grus, Jan Mrázek

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video