Nepořádek v ulicích: Nekonečný boj s větrnými mlýny

Soňa Šímová 2018-05-22 10:42:00

CHOMUTOV (soš) — „Nikdo nic nedělá, neřeší, všude je bordel,“ ozvalo se nám několik čtenářů a jmenovalo nejproblémovější lokality. Podobné příspěvky kolují i na sociálních sítích.

A protože nejvíce připomínek padá na hlavu městské policie, vyrazila jsem s nimi do terénu. „Denně nachodíme 15 až 20 kilometrů, nafotíme desítky fotek, ke kterým připojíme hlášení, odešleme na Technické služby, ty to uklidí a do deseti minut se objeví nový nepořádek. Je to nekonečný boj,“ říká strážnice Dana.

S městskými policistkami Pavlínou a Danou začínáme na Kamenné. Máme s sebou služebního vlčáka Bena. „Když jdeme se psem, lidé mají vůči nám větší respekt a také si nás spíše všimnou,“ vysvětluje strážnice Dana. Procházíme kolem zadních vchodů paneláků, válí se zde kočárek i oblečení. „To, co je ve venkovní části vchodů, neřešíme, to musí přímo správci domů, protože je to soukromý pozemek,“ vysvětluje strážnice Pavlína. „Se správci máme víceméně dobré vztahy, hodně nám pomáhají, navíc také mají kamerové systémy přímo v domech. Když jim pak řekneme přibližný čas, tak nám viníka vyhledají a pojmenují. Ale na šetření chodíme až odpoledne. Tahle dopolední část je taková mapovací, zjistíme, kde co je, a nafotíme si to.“ Krátce poté narazíme na „hledače pokladů“. Mladý muž stojí na kontejneru a přebírá odpad. Strážnice se psem se zastaví a čekají, dokud neskončí. Mladíkovi jejich přítomnost evidentně nepřekáží a pokračuje dál v činnosti. „I když prohrabává bordel, vlastně se paradoxně dopouští krádeže, protože to, co vyhodíte, je už majetkem města“ upozorňuje strážnice Dana.

„Jenže nemá cenu ho řešit bokovou pokutou, protože to stejně nezaplatí.  Mnohem účinnější je ho upozornit, aby nepořádek kolem kontejneru uklidil, i když ho třeba před ním udělal někdo jiný.“ 

Procházíme kolem popelnic, kde je odložená stará lednice. „Ještě horší je to v křovinách kolem třináctky,“ upozorňuje Pavlína. „Vždycky poznáte, když se přezouvá, to jsou pak všude odložené pneumatiky.“ A několik jich nacházíme i v křovinách, které by pravděpodobně měly bránit hluku a prachu z přilehlé silnice. Staly se ovšem útočištěm podivných živlů, které si do křovinového království natahali i posezení. „Kdyby to vykáceli a udělali třeba klasickou protihlukovou stěnu, bylo by to lepší, vždyť si tu ani děti nemůžou hrát, aby se o něco nezranily,“ říká jedna z obyvatelek ulice Kamenná.

Potkáváme také Milana Bílého, správce lokality, kterého zaměstnává magistrát města. „Není ani možné, jaký je tu bordel, denně tu posbírám osm až deset tašek všeho možného. Kdyby si každý panelák hlídal, aby nedělali nepořádek, tak by tu bylo čisto,“ rozčiluje se. „Možná by na ty nejhorší bordeláře zabralo, kdyby měl pořádek v lokalitě, kde bydlí, vliv na sociální dávky. Pak by si po sobě uklízeli a další by zase uhlídali, aby jejich soused nedělal nepořádek a vyhnuli bychom se tomu, že zase nikoho neviděli,“ doplňuje strážnice Dana.

Přecházíme na Písečnou a Zahradní. I tam je situace obdobná. Narkomani si evidentně oblíbili výměník v Borové ulici, za kterým si udělali malou skládku.

Strážnice si vše fotí a mezitím jsou zdejší obyvatelkou upozorněny na další místo, kde by měly být stříkačky. Potkáváme i asistenty prevence kriminality. „Ti nám hodně pomáhají, často vidí více, než my, procházejí více míst, dávají nám podněty, které pak prověřujeme,“ pochvaluje si Pavlína. Projdeme ještě další dvě problémové lokality. Krásné oplocené hřiště za školou na sídlišti Zahradní, má plné koše a všude se povaluje nepořádek. „Tohle hřiště totiž nemá správce, takže technické sem zajíždějí jen na podnět,“ vysvětluje strážnice Dana a ukazuje mi ceduli, kde je sice logo města, ale kolonka se správcem je prázdná. Problematickým místem je i bývalé nákupní středisko KaSS. Vysklené výlohy, opilci, všudypřítomný pach moči.

„Když chci s dětmi na hřiště, tak jdu raději o tři bloky dál, tady je to samý opilec a feťák,“ podotkla Žaneta Gažová. Ještě se podíváme na strom, na kterém „rostou“ kondomy a vracíme se na služebnu.

Tady Danu a Pavlínu čeká sepsání poznatků, odeslání na Technické služby, které nepořádek odklidí. Odpoledne strážnice vyrazí pátrat, kdo má vyhozené věci na svědomí. „Viník může zaplatit až 10 tisíc pokutu. Většinou udělujeme kolem pětistovky, ty vyšší pak dáváme, pokud je to opakovaný přestupek,“ upřesňuje strážnice Pavlína s tím, že pokuty zdaleka nepokryjí náklady na odvoz a likvidaci odpadu. A ani po odpoledním šetření jejich práce nekončí. Večer se znovu vydávají do terénu nejen za nepořádkem v ulicích.

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video