Adra má nový charitativní obchůdek

Soňa Šímová 2018-05-25 06:00:00

CHOMUTOV (soš) — Na začátku května otevřela nadace Adra první charitativní obchůdek v ústeckém kraji. Nachází se v Mostecké ulici a navštívit ho může kdokoliv, ať už s věcmi, které nepotřebuje, ale mohou ještě někomu posloužit, tak přispět nákupem na další činnost, či si přijít zjistit informace o dobrovolnictví.

„Loni jsme pořádali akci Druhé patro, která byla pro všechny organizace u nás na Husově náměstí. Na chodbě byl veliký obchůdek, do kterého lidé přinesli hodně věcí a hlavně nakupovali. Utržili jsme kolem sedmi tisíc korun, které jsme využili na projekty centra. Od té doby jsme doufali, že se nám povede otevřít kamenný obchůdek, který bude fungovat celoročně a bude lidem k dispozici na dostupném místě,“ popsala vedoucí chomutovského dobrovolnického centra Markéta Ungrová, zrod myšlenky.

Dobrovolnické centrum Adra už několik obchůdků má, ovšem většinou na Moravě. „V Ústeckém kraji je to první obchůdek a to i díky tomu, že tu máme už dva a půl roku dobře fungující dobrovolnické centrum,“ informoval Radomír Špinka, ředitel obecně prospěšné společnosti Adra. „Měli jsme sociální šatník, kde lidé dostávali oblečení zdarma, ale uvědomujeme si, že je hodně lidí, kteří mají z různých důvodů hluboko do kapsy a nechtějí čekat s nataženou rukou. Tady si mohou za malé částky nakoupit a přitom si zachovat důstojnost,“ dodal Radomír Špinka.

Kromě toho jde výtěžek z prodeje na další podporu dobrovolnictví. Nemalým přínosem je i fakt, že věci, kteří již mnozí nevyužijí a skončily by v popelnici, putují dál a šetří tak životní prostředí. V obchůdku prodávají kromě oblečení a obuvi i knihy, hračky, CD a drobné předměty do domácnosti. Zájemci o dobrovolnictví i ti, kteří potřebují pomoci, zde také najdou prvotní informace. „V charitativních obchůdcích rovněž zaměstnáváme lidi, kteří těžko shání práci,“ uzavírá Radomír Špinka všechny výhody obchůdku.

Markéta Ungrová pochválila i podporu ze strany chomutovského magistrátu. „Dobrovolnictví a charita jsou věci, které nejsou dnes a denně vidět, protože jsou trochu skryty. Město pomáhá nejen finančně, ale také tím, že v řadě prostor mohou neziskové organizace vykonávat činnost a platí zde výhodný nájem. Snažíme se vždy najít pozitivní řešení,“ řekl k tomu náměstek primátora Jan Mareš.

„Chtěla bych poděkovat všem, co přinesli věci na prodej a podpořili naši myšlenku. Pak samozřejmě organizacím z našeho patra, které nám také pomohly. A hlavně dobrovolníkům včetně klientů z chráněné dílny, kteří malovali, vrtali, třídili, zkrátka dělali vše potřebné, abychom mohli obchůdek otevřít,“ uzavřela Markéta Ungrová. Věci do obchůdku je možné nosit čisté a funkční.

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video