O Regionální potraviny se soutěžilo v Ústeckém kraji

2018-05-26 06:16:00

Ústí nad Labem (tz) V Ústeckém kraji mají Regionální potraviny žně už dlouhodobě. Jedná se totiž o kraj, kde se o značku kvality v rámci celé České republiky uchází již tradičně největší počet výrobků. Letos jich bylo přihlášeno 208 od 42 výrobců. Největší zájem byl v kategorii Pekařské výrobky, včetně těstovin. Ať je ale výrobků sebevíc, vítězem se může stát za každou z devíti kategorií jenom jeden.

Ocenění Regionální potravina se uděluje letos už devátým rokem. V krajských soutěžích ho získají jen ty nejlepší potraviny od malých a středních regionálních výrobců. Vítězné produkty mají tradiční českou recepturu a podíl místních surovin je v nich minimálně 70 %. Čerstvost, dobrá chuť a kvalitní složení jsou jejich charakteristické rysy. Za spotřebiteli necestují stovky kilometrů, ale vzdálenosti mezi firmami a obchody jsou krátké a tím pádem i ekologické. Soutěží se v devíti kategoriích, v každé může zvítězit jen jediný výrobek.

Dvě komise, v osmi a šestičlenném seskupení, hodnotily soutěžní výrobky za Ústecký kraj. Tvořili ji zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

V Ústeckém kraji je o soutěž každoročně enormní zájem. Letos soutěžilo 208 výrobků od 42 výrobců. Největší zájem byl o Pekařské výrobky, včetně těstovin, celkem bylo za tuto kategorii 44 kandidátů od sedmi výrobců.

K udělení značky Regionální potravina Ústeckého kraje 2018 navrhla hodnotitelská komise následující výrobky. Na první místo nominovali Venkovskou pečeně firmy BILBO šmak s.r.o., druhé místo patřilo salámu DIVOČÁK výrobce Chovaneček s.r.o.. Mezi sýry a tvarohy si nejlépe vedla Legenda, čerstvý kozí sýr Barbory Marešová z Břvan. Nominován byl i ovčí jogurt jablka/ořechy Jakuba Laušmana z Držovic. Porotě chutnaly i selské placičky s mandlemi Evy Paráskové z Kytlice. Nejlepší Míša řezy umí Petra Peštiková z Děčína. Mezi medy vyhrál Krušnohorský med květový smíšený Petra Emingera z Lomu u Mostu a dvě udělení značky Regionální potravina Ústeckého kraje putují do Chrámců k Olze Syrovátkové za ušlechtilou odrůdovou pálenku hruškovou MADAM VERTE a sušené bio-hrušky.

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 419 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video