Unikátní fontána: budou tam i hasiči z Krásného Dvora, Kryr a Touchovic

Redakce 2018-05-30 15:44:00

Praha, Podbořansko (až) Více než 1 000 hasičů ze všech krajů České republiky zamíří 2. června do hlavního města, aby tam vzdali poctu československému státu a na motivy symfonické básně Vltava z cyklu Má Vlast společně vytvořili největší hasičskou vodní fontánu na světě. Budou mezi nimi i dobrovolní hasiči z Kryr a Krásného Dvora na Podbořansku a Touchovic na Lounsku. V sobotu 26. 5. proběhla poslední velká zkouška.

„Na Hasičskou fontánu jedeme my, zástupci tří sborů – SDH Krásný Dvůr, Kryry a Touchovice. Samozřejmě že jsme trénovali, ale ostrá akce asi bude velká výzva,“ říká Pavel Vaňourek ze SDH Krásný Dvůr. „Je to ojedinělá akce k výročí 100 let Československé republiky. Každý sbor vysílá maximálně pět členů. Bude to pro nás čest i velký zážitek,“ dodává Karel Spurný ze SDH Kryry. V „záloze” jsou také např. hasiči z Očihova. „Bohužel jsme se nedostali do sestavy, jsme jen záloha, pokud by někdo vypadl,” říká Zdeněk Fajman ze SDH Očihov.

Hasiči se po staletí utkávají s dvěma nejvýznamnějšími přírodními živly, ohněm a vodou. Vltava se v sobotu 2. června přesně ve 22 hodin stane místem, kde hasiči společně, bez ohledu na to, jestli jsou dobrovolní, profesionální, z Čech, Moravy, nebo Slezska, ovládnou pod taktovkou dirigenta gigantické množství vody a vytvoří unikátní umělecké dílo.

Vltava se díky hasičským stříkačkám doslova vzedme do vzduchu a za doprovodu světel a hudby vytvoří dosud nevídaný vizuální zážitek, kdy se před diváky odehraje světelný koncert a vodní balet několika tisíců kubických metrů vody v jednom okamžiku.

Podstatou akce je uspořádání „živé“ vodní fontány tvořené věcnými prostředky požární ochrany (požární čerpadla, hadice, proudnice), jejíž jednotlivé kompaktní vodní proudy budou obsluhovat uniformovaní hasiči v duchu hudební choreografie za podpory světelných efektů.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video