Kamencové jezero dostane nový kabát za 100 miliónů

Soňa Šímová 2018-06-05 15:27:00

CHOMUTOV (soš, bra) — Nový vstup z Přemyslovy ulice i od Aquasvěta, více parkovacích míst, hotel, větší nabídka volnočasových aktivit a celoroční provoz. To jsou návrhy, se kterými počítá vítěz architektonické soutěže. Projekt se bude realizovat postupně v horizontu přibližně deseti let a měl by stát kolem 100 miliónů korun.

„Architektonická soutěž takového typu je v Chomutově úplně poprvé, svým zaměřením je ojedinělá i celorepublikově,“ přiblížil náměstek primátora David Dinda s tím, že se jednalo o dvoukolový systém. V první fázi architekti předložili koncept a po jednání poroty bylo pět z nich připuštěno do druhé fáze, ve které návrhy více rozpracovali a předložili je sedmičlenné porotě složené ze čtyř nezávislých hodnotitelů a tří zástupců zadavatele. Všichni se shodli na návrhu studia Refuel. „Já jsem nadšený z toho, že se porota shodla jednohlasně a na Radě města to proběhlo stejně. Byla kolem toho diskuze, pár dotazů, ale následně rada jednohlasně respektovala doporučení poroty,“ pochválil David Dinda.

Vítězem soutěže je společnost se sídlem v Praze a Brně, jejíž zástupci si byli areál jezera důkladně prohlédnout. „Ona to je výhoda i nevýhoda, svým způsobem je ten odstup docela fajn, protože nemáme emocionální vazbu, takže se nebojíme do toho říznout víc. Samozřejmě Kamenčák znám, ale určitě ne tak dobře, jako místní,“ říká zástupce studia Refuel Jan Skoupý. „Pro mě jsou nejsilnější ty vazby. To, že areál spojíme s okolím. Jinak areál sám o sobě funguje a je hezký. To co nefunguje, jsou cesty, kterými tam přicházíte,“ popsal Jan Skoupý nejdůležitější bod projektu. „Provoz je rozdělený na letní a na zimní. Naše touha je to mít otevřené co nejvíce jako park. Samozřejmě hlídaný, jako je to například v Londýně, kdy se park na noc zavře,“ upřesnil Skoupý.

„Vítěz soutěže má právo obdržet veřejnou zakázku v hodnotě investice 30 miliónů korun. Tenhle ateliér bude projektovat a architektonicky vymýšlet to, co se následně postaví za tyto peníze. Tedy budou do detailu rozkreslovat první část. Následně pak bude moci kreslit projektanty kdokoliv jiný, pouze se bude muset sejít se s vítěznými architekty,“ vysvětlil David Dinda s tím, že proto ještě není úplně jasné, kdy se začne a s čím. Dokonce je možné, že se v průběhu realizace projekt částečně změní a upraví. Celková částka 100 miliónů korun rovněž nemusí být konečná.

A jak tedy vypadá vítězný projekt?

Kamencové náměstí (vstup z Přemyslovy ulice)

V místě zbořeného hotelu je navrženo veřejné prostranství – náměstí, které postupně přechází v městské molo. Současné molo návrh tvarově doplňuje. Z nového náměstí je hlavní vstup do areálu jezera, letního kina a přístup k jižnímu vstupu do zooparku. Vstup by měl mít společnou pokladnou areálu jezera a letního kina, zázemí s uzamykatelnými kójemi pro kola. Rovněž by zde mělo vyrůst infocentrum pro Kamencové jezero, tak pro zoopark s kavárnou a multifunkčním sálem. Historická pokladna zůstane zachována v rámci veřejného prostoru jako historická stopa.

Sportovní náměstí (vstup od Aquasvěta)

Návrh rozšiřuje parkoviště před Aquasvětem a zároveň zde vytváří centrální veřejné prostranství, kterým propojuje další okolní areály. Nově je v této části umístěn vjezd do kempu a vstup do areálu Kamencového jezera. Golf klubu by se měl rošířit o recepci kempu. Návrh tak zcela ruší stávající vjezd do kempu v ulici Tomáše ze Štítného a posouvá jej do vhodnějšího místa z pohledu přístupu i orientace návštěvníků.

Otvická hráz

Hlavní problém šíje mezi Kamencovým jezerem a Velkým otvickým rybníkem návrh řeší formou parkovacích ploch ze zátěžového trávníku s možným jiným využitím mimo hlavní letní sezonu. Na hrázi je navržen nový objekt vstupu, převlékacích kabin, WC a návrh také vizuálně propojuje areál Kamencového jezera s areálem vodolyžařského vleku. Nejvýznamnějším zásahem do této části, tedy do východního břehu areálu Kamencového jezera, je navržení hotelu s restaurací a wellness provozem, jehož významnou výhodou by podle soutěžního návrhu byl výhled na jezero a Krušné hory a také potenciál přilákat návštěvníky během celého roku. Naopak hotel by neměl rušit panorama jezera, proto by se mělo jednat maximálně o třípodlažní budovu, která zapadne do charakteru okolní vzrostlé zeleně.

Cesty a doprava

Pro pěší a cyklisty návrh zpřístupňuje jezero z několika směrů. Vstup ze sportovního náměstí umožňuje pěší dostupnost ze sídliště Zadní Vinohrady. Vstup z hráze s novou lávkou přes železniční trať dovolí bezpečné pěší a cyklistické spojení se sídlišti Březenecká, Kamenná a Zahradní. Vstup z Kamencového náměstí umožňuje pěší dostupnost z centra města. Všechny vstupy nabízejí uzamykatelné kóje pro kola, přístupné z veřejného prostranství. Z pohledu městské hromadné dopravy vstupy navazují na zastávky současných linek. Tvůrci návrhu by uvítali diskuzi o prodloužení linky 303 na hráz u otvické pláže.

Automobilová doprava bude orientována především na vstupy z Mostecké ulice, tedy od Aquasvěta a od otvického rybníku, kde budou kapacitní parkoviště. Doprava tudíž nebude tolik zasahovat do obytné části města. U Aquasvěta by se mělo rozšířit stávající parkoviště o 58 parkovacích stání. Na hrázi mezi jezerem a otvickým rybníkem vítězný tým doporučuje vybudování parkoviště na rozsáhlé ploše bez vzrostlé zeleně, která je v současné době používaná pro živelné parkování. Parkoviště by mělo mít kapacitu 248 parkovacích stání a bude vytvořeno ze zátěžového štěrkového trávníku s oddělením parkovacích stání pásem z kamenné kostky. Použitím přírodních materiálů parkoviště mimo letní koupací sezonu splyne s okolní krajinou.

Na nově vzniklém Kamencovém náměstí je zamýšleno upravit stávající plochu pro parkování v Přemyslově ulici a navýšit kapacitu parkoviště na 135 stání.

Ubytování

Kromě míst pro stany a karavany studio navrhlo současné chatky bez sociálního zařízení zbourat a nahradit je moderními dvoupodlažními chatkami. Návrh ruší ubytování v Soláriu, ve kterém by nově mohla vzniknout vnitřní dětská herna.

Stravování

Studio Refuel počítá s fungováním sezonních bister ve vstupních objektech s kapacitou 50 strávníků, dále započítává kapacitu rekonstruovaného objektu Dřevák, u kterého uvažuje o úpravě až pro sedm desítek hostů v celoročním provozu. Restaurace pro zhruba 40 lidí by měla vzniknout v novostavbě hotelu na hrázi. Celoroční provoz by měla mít i kavárna v infocentru na Kamencovém náměstí.

Volnočasové vyžití

Sportovní zázemí a hřiště se v areálu příliš nezmění, přesunout by se měl minigolf, přibudou dva stoly na stolní tenis, po obou plážích a jejich okolí je navrženo volné rozmístění hracích prvků pro různě staré děti. Studio navrhuje upravit režim areálu. V létě placený a uzavřený areál, po zbytek roku oplocený veřejný park s denní otevírací dobou. 


Foto: archiv studia Refuel

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video