Zabavili nelegálně držené zbraně. Prodávali je bývalí vojáci až za čtyřicet tisíc

Lucie Steklá 2018-06-14 09:27:21

Ústecký kraj (lus) Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) stíhá čtveřici lidí, které podezírá z prodeje nelegálních a neregistrovaných zbraní. Mezi nimi jsou i bývalí vojáci z povolání, potvrdil okresní státní zástupce z Loun Radim Dragoun. Všichni obvinění se ke svému jednání přiznali. Případ dozoruje právě Okresní státní zastupitelství v Lounech.

Podle kriminalistů se jednalo o zbraně „velmi dobré kvality“. Pistole měli muži nabízet za přibližně 25 až 30 tisíc korun, samopaly za zhruba 35 až 40 tisíc korun. Takto upravených a neregistrovaných zbraní prodali několik desítek, čímž si měli přijít na nejméně 1,2 milionu korun.

V minulých dnech bylo policejním orgánem Národní centrály proti organizovanému zločinu zahájeno stíhání proti celkem čtyřem osobám pro zločin nedovoleného ozbrojování. Policisté při akci s krycím názvem Soma zasahovali v Ústeckém, Středočeském, Plzeňském a Jihomoravském kraji. Provedli celkem dvacet jedna domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. Při úkonech trestního řízení zajistili přibližně sto nelegálních střelných zbraní, ať už šlo o pistole, pušky nebo samopaly. „Složitost případu spočívala jednak v tom, že jeden z pachatelů je dlouhodobým recidivistou, pokud jde o páchání trestné činnosti právě nedovoleného ozbrojování. Další dva pachatelé byli bývalí vojáci z povolání, což přinášelo komplikace v tom smyslu, že tyto osoby mezi sebou jednaly sofistikovaně,“ přiblížil pro Českou televizi Radim Dragoun. Navíc se jednalo o skládané zbraně bez historie, které neprošly žádnou evidencí a jsou v podstatě nedohledatelné. Zadržené osoby byly ochotny prodat je komukoliv, kdo přinesl finanční hotovost.

„Případ kriminalisté vyšetřovali rok,“ uvedla Iva Knolová z NCOZ s tím, že skupina mužů ze severních Čech se v něm dlouhodobě zabývala nelegální výrobou a obchodem se střelnými zbraněmi. Střelbyschopné zbraně velmi dobré kvality bez výrobních čísel skládali ze součástek vyřazených z výroby v českém závodu a určených k likvidaci. „Takto upravené zbraně prodávali v kriminálním prostředí,“ doplnila Knolová.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video