Podpořte Ročovskou lípu svobody

Lucie Steklá 2018-06-21 09:00:52

Ročov (caj) Lípa v Ročově bude soutěžit s číslem pět o titul Strom roku. Pokud zvítězí, může se nominovat dokonce do ankety Evropský strom roku. Na společné fotografování před stoletou lípou se před třemi týdny sešli obyvatelé a děti na Ročově. Lípa u vjezdu do městyse se probojovala mezi dvanáctku finalistek v celostátní anketě Strom roku.

Vzkříšená dětmi

Lípu svobody vysadili lidé z Ročova v prvních dnech samostatnosti Československa v roce 1918. Běh následujících let ale způsobil, že na slávu první lípy padl prach zapomnění. Všichni pamětníci si tak pamatovali pouze na lípu z roku 1938. Příběh té původní objevili až žáci Základní školy v Ročově. Při podrobnějším pátrání v pamětní knize zjistili, že první Lípou svobody není ta z roku 1938, ale již dávno zapomenutá lípa, kterou všichni denně míjejí.  Výtěžek z hlasování místní použijí na odborné ošetření stromu.

„Naši starší žáci základní školy se zapojili do projektu Nadace Partnerství „Hledání a znovuobjevení lip svobody“, které byly vysázeny v prvních dnech vzniku Československa v roce 1918. V rámci vycházek, obešli všechny starší lípy v Ročově a vyptávali se lidí, co oni o nich ví. Nakonec v hodinách vlastivědy pátrali v kronikách o původu a historii vytipovaných stromů. Jaké potom přišlo pro všechny překvapení, když byla oprášena zašlá historie a skutečná stoletá „Ročovská lípa svobody“ byla úplně jiný strom, než se původně předpokládalo a tradovalo. Znovuobjevenou lípu žáci společně s paní učitelkou Křížovou za-nesli do příslušné mapy, přidali jejich pří-běh s fotkou a přihlásili ji do soutěže Strom roku 2018,“ napsala nám Jana Citová.

Na Ročov pak v úterý 29. května přijeli zástupci agentury Nadace partnerství, která anketu pořádá. Děti si pro přítomné připravily písně, doprovodili je místní muzikanti, všichni zúčastnění si oblékli historické obleky, aby si připomněli zrod republiky. Na slavnost se přijel podívat i tatíček Masaryk na koni, děti ho uvítaly chlebem a solí. Pro ostatní zúčastněné byly připraveny laskominy, jako buřty s křenem, Masarykovi sušenky nebo škvarkové placky. Díky sponzorům tekla limonáda a pivo proudem.

Ročovská lípa poté byla ozdobena stuhou s českou trikolorou. Následovalo společné focení. „Nyní bychom byli rádi, kdybyste nám od 15. června do 25. září posílali dár-covské SMS pro „Ročovskou lípu svobody“, která má hlasovací číslo 5. A pomocí vašeho hlasování se tato lípa může stát Stromem roku 2018,“ prosí Jana Citová.

Podpořit lípu v Ročově můžete na webu http://www.stromroku.cz/Strom-roku-2018/finaliste/2018/Rocovska-lipa-svobody.aspx. Najdete tam informace o tom, jak hlasovat. 


Napsal(a): Jaroslava Cibulková

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video