Radnice zrušila online přenosy ze zastupitelstva

Lucie Steklá 2018-06-21 09:35:06

Louny (lus) Pondělní zasedání lounského zastupitelstva si již občané nemohli pustit online na kanálu Youtube. Důvodem je obava z GDPR, tedy že by mohlo dojít k porušení evropských nařízení v souvislosti se zpracováním osobních údajů. Radnice z kanálu dokonce smazala všechna dosavadní jednání. Rozhodnutí se napříč politickou scénou v Lounech setkalo s kritikou.

Radnice ale není při současném způsobu technického řešení schopna zabránit případnému zveřejnění osobních údajů třetích stran. To i přesto, že jednající byli poučeni, jakým způsobem při předkládání materiálů postupovat. „V této chvíli nedisponujeme vlastní streamovací službou pro online přenos a následný záznam, aby bylo možné provést případnou následnou anonymizaci,“ řekla tajemnice lounské radnice Renáta Čapková s tím, že radnice určitě bude hledat technické řešení tak, aby online přenosy mohly dále fungovat bez těchto rizik.

Zrušení online přenosů se nelíbí některým politickým subjektům ve městě a zvláště na sociálních sítích se na toto téma rozvířily debaty. „Lounská TOP 09 se od rozhodnutí nepřenášet online přenos ze zasedání městského zastupitelstva distancuje a rozhodnutí považuje za nekompetentní. Současně vyzýváme vedení města, aby učinilo vše potřebné, aby mohl být online přenos ze zasedání zastupitelstva města realizován,“ uvedla například na svém facebookovém profilu ve středu 13. června lounská TOP 09. Svůj souhlas s ní vyjádřil zástupce lounské ČSSD Pavel Csonka: „Musím říci, že rozhodnutí vedení města o zrušení online přenosu považuji za nesmysl. Z logiky věci jednají zastupitelé veřejně.”

Město si stojí za svým a o vyjádření požádalo pověřence pro ochranu osobních údajů. Podle jeho vyjádření je nezbytné i při online přenosech dodržet základní pravidla, která vyplývají z právního řádu České republiky.

„Dozorový orgán ochrany osobních údajů na zveřejňování záznamů z jednání zastupitelstva a na videopřenos požaduje splnění určitých podmínek. Vzhledem k tomu, že některé podmínky nejsou plněny v odpovídajícím rozsahu, bylo ze strany pověřence doporučeno dočasně, jen na nezbytně nutnou dobu, pozastavit provádění záznamů a přenášení jednání zastupitelstva, a to do doby, než budou nastavena taková pravidla, která na straně jedné zajistí transparentní informování občanů o dění v obci, a zároveň na straně druhé zajistí řádné plnění zákonných podmínek,“ zní ve vyjádření pověřence. „Vzhledem k tomu, že občanům jsou informace z jednání zastupitelstva i nadále zprostředkovány prostřednictvím uveřejňování zápisů z jednání na internetových stránkách, a že pozastavení přenosů je pouze dočasným opatřením, než budou implementována nezbytná opatření, pak se domníváme, že s ohledem na uvedené skutečnosti je doporučené opatření přiměřené,“ uvedl za radnici Michal Škeřík, člen komise pro otevřenou radnici.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video