Pavilon s kavárnou se otevřel veřejnosti

Lucie Steklá 2018-07-14 10:02:00

Louny (lus) Velký zájem veřejnosti vzbudilo nedělní otevření zrekonstruovaného pavilonu A na lounském výstavišti. Při slavnostní akci promluvil starosta města Radovan Šabata, ředitelka lounské knihovny Dagmar Kučerová i šéf společnosti, která rekonstrukci prováděla a architekt projektu.

Obnovení pavilonu si vyžádalo náklady ve výši více než čtrnácti milionů korun. Rekonstrukce začala loni na podzim, protáhla se kvůli neočekávaným vícepracím do června. Z objektu v hojně navštěvovaném lounském parku, který se v posledních letech využíval jen několikrát do roka při výstavách, se počínaje nedělí stalo kulturní a společenské centrum města. Během sezony bude navíc veřejnosti přístupné denně.

Po slavnostním přestřižení pásky zrekonstruovaného, devadesát let starého, pavilonu A mohli přítomní nahlédnout dovnitř. „Měla by tu být kavárna a alespoň minimální zázemí pro návštěvníky. Počítáme i s tím, že by velký sál sloužil dál pro výstavy a veletrhy a v mezidobí pro další akce kulturního charakteru - koncerty, plesy či svatby,“ vysvětlil před zahájením oprav architekt Ondřej Tuček. A to se také podařilo. Prostorný sál nabízí dostatečný prostor pro tanec, posezení i hudební představení. Zrak přítomných se upíral ale hlavně k venkovní terase s kavárnou. Ta byla součástí původní stavby při jejím vzniku před bezmála devadesáti lety. Nedělní otevření pavilonu s kavárnou zpestřila módní přehlídka spolku Šatník paní mlynářky z Koštic a hudební produkce Bonus Orchestra.

V patře pavilonu bude fungovat kavárna s terasou, spodní část pavilonu nabízí prostor pro kulturní a společenské vyžití. Konat se tam mohou taneční zábavy, koncerty i svatby. „Doufáme, že si pavilon lidé oblíbí a že se u nás v kavárně vždy rádi zastaví při procházkách parkem,“ řekla Dagmar Kučerová, ředitelka Městské knihovny v Lounech, která má objekt v podnájmu. Pro akce na lounském výstavišti vznikl projekt s názvem Park Louny. Má své webové i facebookové stránky, na nichž informuje o dění v lounském parku. Součástí je také amfiteátr na výstavišti.

Rekonstrukci pavilonu A zdržela a prodražila dřevomorka i další dřevokazné houby a hmyz, již dělníci objevili v březnu. Škůdci se objevili po odkrytí přibližně tří čtvrtin podlahy sálu, napadené byly trámy v podlaze. „Došlo ke kompletnímu zlikvidování všech původních dřevěných konstrukčních vrstev podlahy, k chemickému ošetření zdí a změně plánovaných vrstev podlahy s minimálním využitím dřeva,“ vysvětlila vedoucí odboru správy majetku lounské radnice Blanka Sunkovská. S tím souviselo jak navýšení ceny, tak i prodloužení termínu dokončení. Z původního 10. června to byl až samotný závěr měsíce.

Od pondělí 9. července je kavárna otevřena denně od 11 do 21 hodin. Nabídne nápoje a studenou kuchyni v podobě chlebíčků nebo zákusků. Návštěvníci si budou moci prohlédnout vystavené velkoformátové fotografie, které přibližují návštěvu prezidenta T. G. Masaryka na lounském výstavišti v roce 1931. Městská knihovna připravila na prázdninové měsíce několik akcí. „V červenci chystáme taneční večer s dechovou kapelou Lounská 13, promítání filmů, taneční večer s reprodukovanou hudbou, na srpen divadelní vystoupení,“ přiblížila akce ředitelka.

Rekonstrukce pavilonu A na lounském výstavišti je dalším krokem k oživění a zatraktivnění celého parku. 

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video