Postoloprty recyklací elektrospotřebičů výrazně ulevily životnímu prostředí

Lucie Steklá 2018-07-16 06:29:00

Postoloprty (lus) Obyvatelé Postoloprt v loňském roce odevzdali k recyklaci 2 918 kilogramů starých spotřebičů. Snaha obyvatel měst recyklovat staré a nepoužívané elektrospotřebiče se již několik let vyplácí.

„Naše obec obdržela certifikát vypovídající o přínosech třídění a recyklace elektrozařízení. Díky environmentálnímu vyúčtování společnosti ASEKOL můžeme nyní přesně vyčíslit, o kolik elektrické energie, ropy, uhlí, primárních surovin či vody jsme díky recyklaci vysloužilého elektra ušetřili ekosystém Země. Víme také, o jaké množství jsme snížili produkci skleníkových plynů CO2 nebo nebezpečného odpadu,“ uvádí ve své správě Městský úřad Postoloprty. Informace vycházejí ze studií neziskové společnosti ASEKOL, která s městem dlouhodobě spolupracuje na recyklaci vytříděných elektrozařízení.

Z Certifikátu vyúčtování společnosti vyplývá, že občané města Postoloprty v loňském roce vyřadili 2 918,00 kilogramů elektra. „Tím, že jsme ho následně předali k recyklaci, jsme uspořili 32,40 MWh elektřiny, 1 573,71 litru ropy, 153,30 m krychlových vody a 1,5 tuny primárních surovin. Navíc jsme snížili emise skleníkových plynů o 7,12 tuny CO2 ekv., a produkci nebezpečných odpadů o 31,93 tuny,“ vyčíslila zpráva za město Postoloprty s tím, že výsledek studie jednoznačně prokázal, že zpětný odběr elektrozařízení, i těch nejmenších, má nezanedbatelný pozitivní dopad na životní prostředí. Když si uvědomíme, že recyklace běžných sto televizorů uspoří spotřebu elektrické energie pro domácnost na čtyři roky nebo ušetří přibližně 400 litrů ropy potřebných až k sedmi cestám do Chorvatska, jsou to impozantní čísla.

Pozitivní zprávou pro uživatele počítačů je, že odevzdání deseti vysloužilých monitorů ušetří spotřebu energie potřebnou pro chod notebooku po dobu téměř pět let. Všichni ti, kteří tříděním přispívají k ochraně životního prostředí, si zaslouží dík. 

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video