Podbořanské „kameny zmizelých”: pro Bohumila Řeřichu je ctí jim vracet barvu zlata

Alla Želinská 2018-07-18 13:15:00

Podbořany (až) Stolpersteine, česky též kameny zmizelých nebo doslova „kameny, o které je třeba zakopnout“ (pohledem), koncipoval již v 90. letech německý umělec Günter Demnig, jako vzpomínku na obyvatele Berlína, kteří byli v časech německého národního socialismu pronásledováni, deportováni a zavražděni. V roce 1996 byl poprvé vsazen do chodníku jeden Stolperstein, dlažební kostka s mosazným povrchem, v berlínské čtvrti Kreuzbergu. Od té doby je vzpomínáno s těmito kameny zmizelých na oběti nacistických zločinů na 900 místech v Německu a mnoha evropských státech. Celkem jich do loňského července bylo položeno kolem 66 000 ve 22 zemích.

Od září 2017 dvanáct mosazných kostek připomíná oběti holocaustu také v Podbořanech. Byly vsazené do chodníku před domy ve dvou ulicích – v Nádražní před bývalým bydlištěm rodiny Löbl a Ritter von Peči a v Dukelské ulici na památku rodiny Mühlstein a Stiassny za přítomnosti potomků přeživších holocaust z Anglie a USA.

Stálou vzpomínku na smutné osudy těchto židovských rodin udržuje Bohumil Řeřicha – tím, že Stolpersteine čas od času přijde vy-leštit. Tiše si k mosazným kostkám klekne a s pokorou a vnitřním klidem je důkladně vyčistí a vyleští. „Pro mne jako občana Podbořan je pozitivní, že i v našem městě na dvou místech je vzpomenuto dvanácti Stolpersteine na 12 občanů židovské národnosti, kteří byli deportováni, zavražděni nebo se zachránili útěkem do jiné země a jako například dva mladí lidé zachráněni a v transportu sira Nicholase Wintona odvezeni do Velké Británie. Bylo pro mne vzpomínkou a ctí těchto dvanáct „zakopávacích kamenů“ opět přivést do barvy zlata,“ řekl pan Řeřicha minulé úterý poté, co vyleštil Stolpersteine na obou místech v Podbořanech. 

Video najdete zde.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video