Státní zámek pozve večer z Istanbulu do Krásného Dvora

Alla Želinská 2018-07-19 08:43:15

Krásný Dvůr (až) Již tuto sobotu 21. července se mohou návštěvníci účastnit večerních kostýmovaných prohlídek Z Istanbulu na Krásný Dvůr. Čekají na ně Heřman a Humprecht Černínové, ochutnávka orientálních pokrmů a neopakovatelná atmosféra večerního zámku. Příchozí se ocitnou v polovině 17. století. Tehdy Krásnodvorské panství koupit Heřman Černín z Chudenic, jeden z nejbohatších mužů v českém království. A také jeden z nejvýznamnějších diplomatů, kterého císař dvakrát poslal do Istanbulu vyjednat se sultánem mír. Na prastrýce se přijel podívat Humprecht Jan, budoucí dědic panství a také budoucí císařský velvyslanec v Benátkách. Tito dva první majitelé Krásného Dvora v podání herců Městského divadla v Mostě provedou návštěvníky po svém sídle. Režie se ujal Jiří Kraus, režisér i herec Městského divadla.

Součástí prohlídek bude ochutnávka orientálních pokrmů, které byly podávány v Istanbulu v době diplomatických cest Heřmana Černína. Dolme wine jsou vinné listy plněné rýží, masem a kořením. Jedná se o jeden z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších pokrmů Osmanské říše, název dolme je z turečtiny.

Chačapuri je slaný koláč se sýrem, tradiční jídlo z oblasti Kavkazu. A sladké větrníčky Eklér sweet, plněné krémem a ovocem, původem z Arménie, nemohly kdysi na sultánově stole chybět.

Prohlídky začínají v 18 hodin, poslední vychází ve 21:40. Vstupné činí 150 Kč na osobu, děti do 15 let 100 Kč. Rezervujte si je na tel. 415 210 004. Prohlídky Z Istanbulu na Krásný Dvůr se budou konat také 11. srpna. Akce je součástí letošního projektu Národního památkového ústavu Šlechta českých zemí v evropské diplomacii.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video