Podpořte v anketě opravu zámku, Nový Hrad v Jimlíně tak může získat cenu veřejnosti Památky děkují

Lucie Steklá 2018-08-02 10:39:00

Nový Hrad, Jimlín (lus) Na konci května jsme vás v Lounském Pressu informovali, že zámek Nový Hrad v Jimlíně byl nominován na cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro a to v kategorii ´záchrana památky´. Cena Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro zhodnocuje a vyzdvihuje, co se v oblasti památkové péče podařilo, a oceňuje ty, kteří se o úspěšné dílo přičinili. O jejím udělení rozhodnou odborníci.

Nyní je čas ale na veřejnost a fanoušky zámku v Jimlíně. Ti mohou Nový Hrad podpořit v internetové anketě Národního památkového ústavu. „Každý může hlasovat pouze jednou a jen pro jednoho z navržených! Po kliknutí na hlasovací tlačítko obdržíte email a až po jeho potvrzení bude váš hlas započítán. Hlasovat můžete do 14. září,“ vzkazují zástupci zámku. Hlasovat můžete na adrese www.npu.cz/pamatky-dekuji. O hlasy veřejnosti se uchází dvacet jedna památek z celé republiky.

Soustavná obnova zámeckého areálu v Jimlíně probíhá již osmnáct let. Díky aktivitě vlastníka se podařilo nejen zabránit chátrání významné památky, ale také obnovit všechny cenné umělecké součásti. Zámek je veřejně přístupný a stal se jednou z nejnavštěvovanějších památek regionu. K jeho oblibě přispívají četné kulturní a společenské akce, které jsou zde pořádány. Záchrana památky započala v roce 1994, kdy zámek přešel pod správu Okresního úřadu v Lounech a od 2012 je příspěvkovou organizací Ústeckého kraje. Od roku 2000 probíhá soustavná rehabilitace, při níž byly jednotlivé objekty staticky zajištěny a odvodněny, dále pak došlo k opravám krovových konstrukcí, výměně střešních krytin a obnově fasád. Následovala obnova veřejných prostranství.

Vítězem internetové ankety se stane počin s největším počtem hlasů. Jeho jméno bude oznámeno na slavnostním předávání cen Patrimonium pro futuro ve středu 3. října na zámku v Jindřichově Hradci, kde mu bude udělena cena veřejnosti ´Památky děkují ´v podobě křišťálové plakety. Za Ústecký kraj zámek Nový Hrad nominovalo územní odborné pracoviště NPÚ v Ústí nad Labem.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video