To tu ještě nebylo! Slam Poetry exhibice měla úspěch

Hedvika Fajkusová 2018-08-09 04:47:00

Žatec (hf) V rámci Žateckého Coolturního léta, které pořádá Chrám chmele a Piva, se konala historicky první exhibice Slam Poetry, jež se nesla ve velkém stylu! Dorazili mistři České republiky a své zastoupení mělo i samo město. Svůj mnohostranný talent předvedl zdejší rodák Kryštof Vitner, který aktuálně vystavuje v Galerii Sladovna.

,,Slam Poetry znám vlastně díky Kryštofovi, kterého jsem poprvé viděla na akci v Kadani a od té doby jsem se začala o tento specifický styl básnického přednesu zajímat. Účinkující, co jsou tu, sleduji již dlouho a myslela jsem si, že by Žatec taková akce pozvedla,“ říká na úvod galeristka Štěpánka Motejzíková. ,,Akci jsem tak trochu prosadil já a to skrz výstavu Kořeny, která právě probíhá v Galerii Sladovna. Nejprve jsem si myslel, že bychom ,,slam“ udělali v rámci vernisáže nebo doprovodného programu výstavy, ale nakonec se to prosadilo až sem na Coolturní léto, tak jsem rád. Ze začátku se vůbec nepočítalo s tak velkou exhibicí, na které vystoupí celebrity jako Anatol Svahilec nebo Dr. Filipitch,“ dodává Kryštof Vitner.

A co to vlastně onen ,,slam“ je? Jedná se o specifický styl básnického přednesu, jehož podoba však má svá pravidla. Texty na slamových soutěžích musí být výhradně autorské, vystupující nesmí používat rekvizity, ani kostýmy, ale mohou používat ,,taháky“ – papír, kde mají své texty napsané. Básně mohou říkat i zpaměti nebo si je vymýšlet přímo na místě. Ale pozor! Slamování nerovná se improvizování!  

Důležitou roli hrají také diváci. Slamové klání je totiž hodnoceno samotným publikem, kterému se náhodně rozdají bodové karty ve škále od jedné do deseti. ,,Slam poetry je interaktivní umění,“ říká Filip Koryta alias Dr. Filipitch, který se zhostil role moderátora. Jde o úřadujícího mistra České republiky ve Slam Poetry.  

V Žatci probíhalo vše podle pravidel této soutěžní disciplíny. Účastníci se rozlosovali do pořadí, ve kterém následně vystupovali. Klání mělo dvě kola, přičemž se pořadí vystupujících ve druhém kole obrátilo, jelikož první ,,slamer“ má vždy úděl nejtěžší.  

Z tohoto důvodu také Slam Poetry odstartoval nesoutěžící Dr. Filipitch se svou básní o mámě. Na začátku druhého kola měli návštěvníci možnost uslyšet také jeho mistrovský text ,,Slam pro tebe“, se kterým vyhrál Mistrovství České republiky ve slamu v roce 2017. 

Z řady čtyř soutěžících ,,Černý Petr“ padl na autora, který si nechává říkat ,,Pí“. Přijel z Plzně a přednesl svůj ,,slam“ s názvem ,,Adjektivní“, jež pojednával o přídavných jménech a v druhém kole čtený text s názvem ,,Komodifikační“ o složitém procesu komodifikace.  

Následně po něm si místní slamer Kryštof Vitner neboli ,,Ten, co jí kytky“ všímal, že na svém těle nemá žádný sval. Pozastavil se i nad hanlivými přízvisky. ,,Já jsem vždycky osciloval mezi uměním a herectvím. Nevěděl jsem, čemu se věnovat. Nakonec jsem zvolil umění. Studuji v Ústí nad Labem na Fakultě umění a designu a tam jsem byl jednou na slamu, který mě naprosto uchvátil. Dřív jsem psal básničky a říkal je v kavárnách nebo v galeriích, ale to nebylo ono,“ popisuje své začátky Kryštof Vitner. 

Slamující zubař Jarda Vaněk si naopak z života svalovců utahoval a nadto dodal sociologickou sondu do vlastních řad. ,,Rád pročítám internet a tam se vyskytuje vždy spoustu slov a věcí, kterým nerozumím,“ uvedl svůj text Vaněk.

Potlesk a burácení diváků nebralo konce. A jestli platí to, že ,,smích léčí a prodlužuje život“, tak přítomní rozhodně neprohloupili, když se rozhodli akci navštívit.  

Jako poslední vystoupil Václav Šindelář alias Anatol Svahilec, mistr České republiky 2014, který se dotkl citlivého tématu plešatění mužů v text ,,Holota“ a v druhém kole nastoupil jako první s textem komerčnějšího rázu, ve kterém propagoval motorové sáně. 

Poté, co se sečetly body, které udělovali přítomní diváci, došlo u dvou performerů ke shodě. Jako poslední se umístil ,,Pí“, poté Kryštof Vitner a mezi Vaňkem a Anatolem Svahilcem se muselo rozhodnout v závěrečném rozstřelu. Ani jeden se v takovéto chvíli neodvážil pouštět do improvizace a každý přednesl jeden ze svých starších textů. Absolutním platinovým vítězem se pak stal Jarda Vaněk. Šlo o jeho první vítězství, kterého si vážil o to více, jelikož ve finále porazil samotného mistra, který svou slamovou tvorbu prezentoval mimo jiné v Německu, Polsku, Belgii, Estonsku nebo v Ghaně.

Napsal(a): Hedvika Fajkusová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video