Pomník padlým ve válce se dočkal znovuodhalení

Lucie Steklá 2018-08-08 09:49:09

O jeho obnovu se zasloužil Spolek přátel Mnichovského Týnce

Mnichovský Týnec (fra) V Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje 5. července se v obci Mnichovský Týnec konalo znovuodhalení pomníku padlým ve světové válce.  

Rekonstrukce pomníku začala v únoru letošního roku a realizoval ji kameník Zdeněk Buk. Organizačně celou rekonstrukci i znovuodhalení pomníku zajistila Vlasta Frázová ze Spolku přátel Mnichovského Týnce. O tom, že to byla akce úspěšná svědčí značný zájem nejen obyvatel obce, ale i přespolních návštěvníků. Celé znovuodhalení pomníku sledovalo přes sto účastníků.

Slavnostní akt začal pochodem od místní kaple sv. Václava, odkud se průvod za doprovodu kapely Lounská třináctka přesunul k pomníku, kde proběhl slavnostní ceremoniál. Pomník odhalili společně předseda spolku Vladimír Zach a starostka obce Chožov Miroslava Otoupalová. Ta převzala od spolku pomník zpět do péče obce a pro-nesla krátký projev. Poté, starostka za obec a Jana Langová za spolek, položily květiny k uctění padlých ve všech válkách v historii.

Vrcholem ceremoniálu bylo žehnání kříží Mons. Martinem Davídkem, který vykoná-vá významnou funkci generálního vikáře Biskupství litoměřického. Mons. Davídek po požehnání kříži se s účastníky podělil o příběh ze světové války, který mu kdysi vyprávěl vojenský duchovní a poté přednesl několik modliteb nejen za padlé vojáky.

Slavnostní den byl zakončen zdařilou veselicí v místním kulturním zařízení, kde k tan-ci a poslechu zahrála kapela Lounská třináctka. Velký dík patří všem, kteří se na úspěšné realizaci podíleli! Akci pořádal Spolek přátel Mnichovského Týnce ve spolupráci s obecním úřadem Chožov. Spolek vznikl v roce 2015 a sdružuje lidi, kteří se rozhodli v Mnichovském Týnci obnovit chátrající přírodní a historické památky a oživit život v obci.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video