Kopeme pro Vojtíška! Benefiční turnaj vynesl přes 22 tisíc korun

Alla Želinská 2018-08-08 15:44:00

Podbořany, Nepomyšl - Kateřina a František Solčanští spolu se svým synkem Vojtíškem zažili uplynulou sobotu nezapomenutelný den, velkou radost, pocit sounáležitosti a solidarity. Členky místní skupiny Českého červeného kříže v Nepomyšli, fotbalisté, hasiči, zástupci vedení městyse, hudebníci a mnoho dalších dobrých lidí uspořádali benefiční turnaj v minikopané Kopeme pro Vojtíška. Celá akce vynesla krásnou částku 22 352 korun.

Vojtíšek se narodil v dubnu 2014 jako zdravé dítě, k radosti rodičů a starší sestřičky Kristýnky. Ten smutnější příběh Vojtíška Solčanského se začal psát 3. února 2016, kdy ho postihla vážná nemoc – herpetická meningoencefalitida. „Byl to den, na který nikdy v životě nezapomeneme. Převrátil náš, dá se říci, docela bezstarostný a pohodový život na boj o život tehdy ani ne dvouletého synka Vojtíška. Měl krátce po posledním očkování, kterým projde každé dítě od narození do dvou let. V důsledku tohoto očkování se Vojtíkovi oslabil imunitní systém. Bohužel, právě v tomto okamžiku se mi udělal opar na rtu. Vojtíšek tento vir z oparu vdechl a oslabený imunitní systém nedokázal vir zničit. Dostal se mu do hlavičky a napadl mozek. Do tří dnů byl náš synek v kómatu, v kritickém stavu, celých třicet dní...“ s těžkým srdcem vzpomíná Kateřina Solčanská. Prvních nekonečně dlouhých deset dní z těchto třiceti dní rodiče čekali, zda léky zaberou, a jestli vůbec Vojtíšek zvládne svůj boj o život.

Tento boj sice chlapeček vyhrál, ale v důsledku této nemoci mu vir dokázal zničit 75 % mozku, trpí sekundární epilepsií, ochrnul na celou levou stranu, proto je celkově nepohyblivý a jeho vnímání je na úrovni tříměsíčního dítěte. Také nemluví, rok a půl měl tracheostomii. „Pravidelně třikrát denně cvičíme na střídačku Vojtovu a Bobathovu metodu, kterou jsme se museli naučit. Jedenkrát týdně jezdíme do Žatce za terapeutkou cvičit a na vířivou vanu. Snažíme se každý den Vojtíška stimulovat různými hrami, obrázky – těmi stimulujeme oční vnímání, písněmi a hudbou, co měl rád, i zvířátky. Provádíme bazální stimulaci a protahujeme horní i dolní končetiny,“ vyprávějí rodiče Katka a František.

Dvakrát ročně jezdí se synem do lázní. „Letos jsme se poprvé dostali do sanatoria Klímkovice, kde díky speciálnímu rehabilitačnímu programu, který bohužel pojišťovna nehradí, a proto si ho musíme financovat sami, se náš synek posunul pro nás teď o velký kus dopředu. Začíná se sám z lehu zvedat do polosedu, lépe drží hlavu, přetáčí se na levý bok. Toto před tím nedokázal,“ netají Solčanští dojetí z každého byť malého posunu v léčbě Vojtíška. I proto se rozhodli, že se ještě letos v říjnu do Klimkovic se synkem vrátí a znovu ho nechají projít tímto speciálním rehabilitačním programem, který budou muset opět uhradit celý. „Díky nadacím Dobrý anděl, z rané péče, rodině a lidem, jako jste vy všichni, kteří se snažíte jakýmkoliv způsobem pomoci, nejen nám, ale i ostatním, můžeme Vojtíškovi pořizovat speciální pomůcky, které mu pomáhají zlepšovat se, a také jezdit s ním na tyto placené speciální rehabilitační programy, které se pohybují v částkách desetitisíců korun a více. Za celou naší rodinu a hlavně za našeho bojovníka Vojtíška vám z celého srdce moc děkujeme, za velkou pomoc při boji z touto nemocí,“ zněla slova vděků od Kateřiny a Františka, babičky Evy a dalších členů rodiny Solčanských, kteří byli dojati počinem Nepomyšlských.

A jak celý nápad benefičního turnaje vznikl? Přišli s ním členové MS Českého červeného kříže Nepomyšl. „Domluvili jsme se s TJ Sokol Nepomyšl, ze by se uspořádala minikopaná pro Vojtíška. Oslovili jsme vedení městyse, to nám pomohlo s organizací, postavením stanu a posekáním trávy. Také jsme oslovili Sbor dobrovolných hasičů Nepomyšl a ti zorganizovali doprovodný pro-gram pro děti,“ přiblížila „zákulisí“ dobročinné akce předsedkyně ČČK v Nepomyšli Petra Červená. Jeden z účastníků turnaje pracuje v klubu SLavia Praha, a tak v sobo-tu dovezl Vojtíškovi dres Slavii, vlaječku a ostatním dětem upomínkové předměty s logem. Organizátoři se postarali o občerstvení pro všechny zúčastněné – vyhlášený nepomyšlský guláš a klobásy přišly všem k chuti, k poslechu a tanci vyhrávala skupina Járy Pinkase Jájina. Veškerý výtěžek z této akce byl předán Vojtíškovi. Kromě symbolického šeku mu členky ČČK předaly velkého plyšového medvěda. Částka od návštěvníků turnaje, od fotbalistu, hasičů a od Českého červeného kříže Nepomyšl činí celkem 22 352 Kč. „Tato částka je vyšší než byla napsána na oficiálním šeku, protože jsme po předání dál vybírali a podařilo se ještě vybrat krásné peníze. Tyto peníze osobně odvezu rodině Solčanských v týdnu. Chci poděkovat všem, kdo přišli podpořit tuto akci, a všem, kdo se na ní podíleli. A to je Městys Nepomyšl, TJ Sokol Nepomyšl, hasiči Nepomyšl a hlavně Český červený kříž. Děkuji!“ vzkázala Petra Červená.

Pro rodinu Solčanských to, že v Nepomyšli uspořádali tuto akci pro klučinu, kterého vlastně ani neznají, je něco neuvěřitelného, obdivuhodného a skvělého. „Nedokážete si představit, co vše to pro nás znamená. Už jen to, že jsme se s Vojtíškem mohli zúčastnit tohoto klání, je velký stimulační zážitek, který mu dává chuť bojovat dál a nevzdávat to a nám vlastně také. Když k tomu přidáte úžasnou částku, kterou jsme z této akce obdrželi a která nám pomůže v další realizaci léčebného programu pro Vojtíška, nenacházíte ta správná slova. Zkrátka znovu všem velmi děkujeme za obětavá srdce a ochotu pomoci našemu synkovi,“ dodali Solčanští.

Pokud byste i vy chtěli Vojtíška podpořit v jeho boji s následky nemoci, můžete prostřednictvím účtu: 187141523/0600. Děkujeme.

Alla Želinská

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video