Restaurátoři opravili památník

Alla Želinská 2018-08-18 07:15:00

Stebno (až) Restaurátorská dílna z Kozojed dokončila v minulých dnech práce na památníku obětem povodní z roku 1872. Zrestaurovat ho nechal a i vlastními silami přispěl okrašlovací spolek Stebno 2020.

Úpravami prošel jak vlastní památník s kamenným základem a železným křížem, tak i jeho okolí. Celková finanční částka za restaurátorské práce činí 106 120 Kč, spolku se podařilo získat několik grantů, a to od fondu Logit, Nadace Občanského fóra a přispělo i město Kryry. V zimě okolí památníku vyčistilo Povodí Ohře, vykácelo staré stromy.

„Děkujeme všem sponzorům, restaurátorské dílně, sousedům a členům spolku, kteří přiložili ruku k dílu. Ještě nás čeká úprava okolí památníku, zřízení posezení pro turisty. Restaurátorské práce přesáhly náš rozpočet, ale bylo nutné je dokončit tak, aby došlo k zakonzervování rozdělaného díla. Jednáme s obcí o navýšení příspěvku pro spolek,“ říká předseda spolku Tomáš Ratiborský.

Již teď zve všechny na slavnostní setkání ke zrestaurovanému památníku, a to 1. září od 10.30 hodin. Těšíme se na hosty – zástupce města Kryr, sponzorů, jáhna Daniele Váhala z farnosti Lubenec a jeho požehnání. Odpoledne pak jsou všichni zváni na divadelní program u altánu ve Stebně,” dodal.

Památník z roku 1872 stojí v lese u Podvineckého potoka nedaleko železničního viaduktu. Připomíná 7 obětí povodně, která zasáhla 25. a 26. května 1872 západní a střední Čechy. Rozvodnila hlavně Blšanku a Střelu. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video