Kvůli požáru se oprava školy protáhne. Odhad škod se pohybuje kolem 3 až 5 milionů korun

Alla Želinská 2018-08-24 07:44:00

Podbořany (až) Budova Základní školy Husova v Příčné ulici se k prvnímu školnímu dni opravit nestihne. Právě v tomto smyslu zní zpráva, s níž zastupitelé města na svém srpnovém jednání byli seznámeni. „Zastupitele byli informováni o stavu ohořelé budovy školy čp. 846 v Příčné ulici. Termín na dostavbu budovy byl prodloužen z důvodu požáru, a to na konec října. V budově budou vyměněny izolace nad podhledy, tepelné izolace a vnitřní stěny obvodového pláště školní budovy a bude dodáno nové zařízení a nábytek. Vše na náklad dodavatele stavby, který je na toto pojištěn,“ informoval tajemník Městského úřadu v Podbořanech Martin Gutzer.

Zmíněným dodavatelem stavby je místní stavební firma Podhola. Její povinnost uhradit veškeré náklady na odstranění škod vyplývá ze smlouvy o dílo, která zní na více než 18 milionů korun. „Odhad nákladu za poškozené věci se neustále upřesňuje a pohybuje se od 3 do 5 milionů korun,“ přiblížil M. Gutzer. Původní termín dokončení rekonstrukce byl stanoven do 24. srpna. Ten tedy kvůli požáru, který zachvátil střechu budovy 28. června a jehož následky se likvidují, padl.

Vyučování bude pravděpodobně probíhat první dva až čtyři týdny se změnami proti normálu. Bude zřejmě upraven provoz družiny v již opravené polovině školy a ve třídách nad školní jídelnou.

„Vrátila jsem se z dovolené a teprve se domlouváme, jak budou probíhat přípravné práce před začátkem školního roku. Kvůli požáru a jeho následkům byl poškozen vodou dřevěný nábytek, který se celý vymění, v celé budově muselo dojít k výměně lina,“ uvedla v pondělí ředitelka školy Jana Šipošová.

Na školní budově v Příčné ulici se vyměnily okna, opravuje se a zatepluje obvodový plášť, staví se nová střecha. Právě na střeše začalo poslední červnový čtvrtek kolem poledne hořet. U požáru zasahovalo jedenáct hasičských jednotek. V objektu, který byl týden v rekonstrukci, se nenacházeli žádní lidé, místní žáci už měli prázdniny. Podle hasičů, vzplála asfaltová lepenka ipa na střeše školy. Požár se tehdy rozšířil na třetinu střechy. Byl vyhlášen 3. stupeň požárního poplachu. Jednalo se o komplikovaný zásah s použitím výškové techniky.

Hasiči požár lokalizovali po 16. hodině a zlikvidovali až kolem osmé večerní. Shořelo 20 metrů střechy. Osmdesát metrů hasiči svým zásahem uchránili. Škoda byla předběžně odhadnuta na jeden a půl miliónu Kč. Příčinu vzniku požáru vyšetřuje policie i hasiči. O pomoc při vyšetřování požádali i podbořanskou radnici.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video