Nová socha T. G. Masaryka

Ladislav Bába 2018-09-12 12:36:13

Louny (bab) Tak takto vypadá nová socha T. G. Masaryka. Poprvé byla na fotografiích představena lounské veřejnosti v úterý 11. září na setkání s rodáky v lounské knihovně.

Původní pomník vytvořený akademickým sochařem Otakarem Švecem (1892 - 1955) stál před budovou Základní školy Jana Amose Komenského. S návrhem vybudovat pomník prezidenta Masaryka přišel v roce 1927 odborný učitel Josef Toman, předseda místní organizace Čs. obce legionářské. Na podporu tohoto projektu byl za-ložen zvláštní fond, snaha odhalit pomník při příležitosti 10. výročí vzniku republiky se však nevyplnila. Základní kámen byl položen až v květnu 1929. Původní socha Otakara Švece byla vysoká 320 cm a odlita byla Františkem Anýžem v Praze. Slavnostní odhalení Masarykova pomníku se konalo v neděli 1. června 1930 za přítomnosti ministra vnitra Juraje Slávika. Pomník odhalili čtyři legionáři od Zborova a jménem města jej přijal do opatrování starosta Josef Fou-sek. Pomník byl zničen za německé okupace a zřejmě odvezen do Drážďan.

Současná podoba sochy byla vytvořena podle původního modelu, je vysoká 230 cm a autorem sochař a pedagog Střední průmyslové školy sochařské v Hořicích Ladislav Jezbera. Slavnostní znovuodhalení sochy se uskuteční v neděli 28. října 2018.


Napsal(a): Ladislav Bába

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video