Nad kaplí se vzneslo sto přání

Alla Želinská 2018-09-27 10:14:37

Zrestaurovanou památku u Petrohradu můžete navštívit tento pátek a sobotu.

Petrohrad - Kaple Všech svatých u Petrohradu se minulou sobotu otevřela po zrestaurování jejích vnitřních prostor.

První poutníci se ke kapli Všech svatých přibližovali již kolem 14. hodiny, aby si samotnou památku mohli prohlédnout ještě před zahájením slavnosti. V 15 hodin přivítala přítomné starostka obce Jitka Dondová, seznámila je s historií kaple, s průběhem oprav a poté předala prostor kaple pro zpěv souboru ze Sokolova La Dolce Vita. Po jejich vystoupení kapli požehnali kněží, a to katolické církve P. Richard Polák z farnosti Kralovice a pravoslavný kněz pro oblast Žatecka a Podbořanska prot. Vladislav Čejka.

Společná cesta všech zúčastněných pak vedla na hladomornu – věž poblíž kaple, kde byly pro ně připraveny balónky republiky. „Ať každý z vás společně s balónkem vznese ve své myšlence i přání naší republice ke stému výročí,“ zněla výzva a za zvuku státní hymny pak sto balónků letělo k nebi společ-ně s přáním jednotlivců. Zbytek odpoledne posloužil k prohlídce kaple, občerstvení u vyhlídky, či vzájemnému popovídání si návštěvníků a hostů.

Kaple po téměř 100 letech prošla zásadní rekonstrukcí interiéru, počínaje statickým zajištěním, opravou omítek, vnitřním nátěrem, restaurováním nápisů, zrestaurováním dveří a opravou podlahy. „Veliké díky patří petrohradskému rodákovi Petrovi Kuncovi, který navrhl a vyrobil nový dřevěný oltář, a Martině Provázkové, která malovala obraz všech svatých podle předlohy obrazu z kostela Všech svatých v Přaskačích. Oba jsou zaměstnanci PL Petrohrad, děkuji tedy i panu řediteli Ladislavu Henlínovi za umožnění spolupráce,“ říká Jitka Dondová.

Kaple bude otevřená vždy po předběžné domluvě na obecním úřadu v Petrohradě. Nejbližší termín otevření je pátek a sobota 28. a 29. září v době od 14 do 16 hodin. „Srdečně zveme všechny, kdo by chtěli petrohradskou kapli Všech svatých a pohled nejen na Podbořansko vidět,“ pozvala Jitka Dondová.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video