Hluk z HP Pelzer trápí obyvatele ve dne i v noci. Východisko stále v nedohlednu

Hedvika Fajkusová 2018-10-06 10:14:00

Ve velké zasedací síni žatecké radnice proběhlo společné jednání obyvatel lokality u bývalých areálů Šroubárny a Cukrovaru Žatec s představiteli závodu HP Pelzer, vedením města i zástupci orgánů státní správy. Místní obyvatelé si stěžují na hluk a emise z továrny již řadu let a stále se nedočkali lukrativního řešení. Při společné zářijové schůzce se řešil především hluk, který zapříčiňují nákladní automobily, kamiony a vysokozdvižné vozíky nejen přes den, ale také v noci. Firma totiž vyrábí prvky interiérového vybavení do aut 24 hodin denně.

Šéf žateckého závodu Radim Foldyna se snažil obyvatele uklidnit zprávou, že se bude pokračovat ve stavbě externího skladu severně od bývalého cukrovaru, který by měl zrušit přejezdy velkých kamionů. Převážet by se mělo jen menšími nákladními automobily. Skladová hala však měla být již postavena, jenže její stavba z investičního hlediska ztroskotala. V plánu je tedy na příští rok. Z řad obyvatel dotčené lokality se však ozývalo, že když hala ještě nestojí, měl by být provoz továrny zastaven.

Z pohledu obyvatel by se dal celý problém řešit zcela jednoduše, ale vedení města, státní správa i šéf závodu se musí řídit legislativou.

V posledních měsících byl například již dvakrát měřen hluk z dopravy a k dalšímu se chystá. Sběr dat měření z termínu 3. června až 17. července ukázal, že řidiči zde v průměru rychlost nepřekračovali. Další měření proběhlo od 16. srpna do 13. září a opět se ukázalo, že 85% řidičů jelo menší rychlostí než 50 kilometrů za hodinu. Obyvatelé však několikrát zdůrazňovali, že je velký rozdíl v měření přes den a v noci. Během celého dne se totiž do průměru započítávají také civilní automobily a autobusy. Přes noc ruší danou lokalitu jen doprava HP Pelzer.

Místní si stěžují také na laxní jednání řidičů, kteří pro firmu pracují. ,,Několikrát jsme byli svědky toho, že z firmy vyjíždělo auto, které nebylo zajištěné. Dokonce jsme i viděli, že z kamionu vypadl náklad. Ještě štěstí, že nikoho nezasáhl!“ řekla při společné schůzce na radnici Anna Buraňová, která patří k obyvatelům dané lokality. Když se jiný z místních obyvatel snažil řidiče upozornit na špatný stav vozidla, dočkal se jen vulgární odpovědi. „Budeme to řešit, personál se pořád obměňuje, máme ho přes pracovní agentury. Pracovníky ze Žatce už nemůžeme sehnat, protože tu žádní nejsou,“ vysvětlil špatnou situaci na trhu práce Radim Foldyna.

Velice otravné je obyvatelům i pípání vysokozdvižných vozíků a couvajících nákladních automobilů. ,,Mám desetiletou dceru a ta nemůže celé noci spát. Nedá se zde bydlet. Klidně dům prodáme,“ stěžovala si další obyvatelka dotčené lokality. ,,Bydlím v místě již 28 let a je to čím dál tím horší. Také klidně byt prodám, ale je to problém. Celá lokalita je navíc zanedbaná,“ přidává se další z řad místních.

Během společné schůzky byly promítány také videa, které pořídili obyvatelé lokality bývalé Šroubárny a Cukrovaru Žatec během dne i noci. Z nich bylo vidno, jak je hluk z vozidel, který je prý na denním pořádku, otravný.

,,Dnes zde všichni sedíme a jen marníme čas. Na území města je dlouhodobý provoz, který je protizákonný. Je to pro nás ujma a my se budeme domáhat svých práv. Zvažujeme, že podáme sousedskou žalobu,“ pronesla na závěr schůzky Anna Buraňová.

,,Trvá to už osm let a nám již dochází trpělivost. Scházíme se zde neustále a horizont je v nedohlednu,“ podotkl další obyvatel lokality.

,,Z mého pohledu není jednání na široké fórum. Jde o to, abychom si jako partneři sedli vedle sebe. Pro nás jsou validní státní orgány. Já nic neurychlím“ pronesla svůj názor také starostka Zdeňka Hamousová.

Napsal(a): Hedvika Fajkusová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video