V Žatci byla nejmenší volební účast v lounském okrese, zvítězil nováček - politické hnutí ANO 2011

Hedvika Fajkusová 2018-10-07 20:45:19

Žatec (hf) V Žatci nebyl z řad občanů o volby příliš velký zájem. Odevzdáno bylo pouze 5 110 obálek. Potencionálních voličů v Žatci bylo však přes patnáct tisíc. Volební účast byla tedy pouhých 33,53 procent. Oproti minulým volbám se však situace zlepšila. Před čtyřmi lety byla volební účast totiž ještě méně – 28,61 procent.  

Se znatelnou převahou volby vyhrál v Žatci politický ,,nováček“ – hnutí ANO 2011 v čele s Radimem Laiblem. Preferenčních hlasů získala od občanů nejvíce starostka Zdeňka Hamousová – celkem 1 503.

Politické hnutí ANO 2011 získalo v Žatci 20,51 procent hlasů. Získalo celkem šest mandátů. Mezi nimi jsou Radim Laibl, Zdeňka Hamousová, Pavel Pintr, Jaroslava Veselá, Josef Hodina a Petr Hanzl.

Jako druhé se umístilo volební uskupení Unie pro sport a zdraví s 13,44 procenty hlasů. Získalo o polovinu méně mandátů – Břetislav Frýba, Martin Štross a Jiří Karas.

Těsně za ním skončila Volba pro město (12,81 %) také se třemi zastupiteli – Jaroslavem Špičkou, Michalem Jánošíkem a Petrem Antonim.

Stejně tak i třetí Komunistická strana Čech a Moravy (10,6 %) v čele s Karlem Krčmárikem, Ivanou Malířovou a Petrem Kubešem.

S necelými sedmi procenty se na dalších místech umístila strana Žatec srdce regionu (6,94 %), která získala dva mandáty. Do zastupitelstva se dostal lídr Jan Novotný a třetí v pořadí Martin Veselý.

Jeden mandát pak získali Česká pirátská strana (6,52 %), Občanská demokratická strana (6,4 %), SNK Evropští demokraté (6,27 %) a také Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD) (5,61%). ,,Piráty“ bude zastupovat Jan Kranda, ODS Marcel Kollmann, SNK Evropské demokraty Andrej Grežo a SPD Vladislav Hrbáček.

K největším ,,skokanům“ v pořadí kandidátů patří bezpochyby ředitel Domova pro seniory a předseda Spolku Mederova domu Petr Antoni, který kandidoval za Volbu pro město na deváté příčce. Díky tisícovce preferenčních hlasů se posunul na třetí místo. V téže straně bodoval také Michal Jánošík, který byl v pořadí pátý a nyní druhý. Díky hlasům se do zastupitelstva dostal také ředitel divadla Martin Veselý. Strana, za kterou kandidoval, Žatec srdce regionu, získala dva mandáty a on byl na kandidátce na třetí pozici. Přeskočil druhého kandidáta Štěpána Kunu.

Více v tištěném vydání Žateckých novin, které vychází ve středu 10. října 2018.


Napsal(a): Hedvika Fajkusová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video