Houbaři zrušili výstavu. Na Žatecku houby nerostou

Hedvika Fajkusová 2018-10-12 10:57:00

Žatec (hf) Plánovaná Podzimní výstava hub se musela s ohledem na nepříznivý růst hub na Žatecku zrušit. Rozhodl o tom výbor Houbařského spolku v čele s Pavlem Dombajem. Podle původního plánu se měla uskutečnit v pátek a sobotu 5. a 6. října na hotelu Černý orel.

,,Příčiny nepříznivého růstu hub na Žatecku jsou v zásadě dvě. První příčinou jsou podprůměrné úhrny dešťových srážek v červenci, srpnu i září a nadprůměrné teploty v uvedených měsících a druhou prudký pokles teplot od 25. září. Mycelium hub potřebuje jednak čas a jednak určité množství vláhy a jeho vývoj ovlivňují i teploty vzduchu (pokles teploty pod 5 °C  a vzestup nad 25 °C růst hub silně zpomalují, až zastavují). Kombinací výše uvedených příčin je situace na Žatecku taková, jaká je. Ostatně toto neplatí jenom pro Žatecko, ale analogická situace je na sever a severovýchod od Plzně. Naposledy jsem byl v přírodě u Žatce minulou neděli a nalezl jsem čtyři druhy hub, všechny kolem potůčků a na mokřinách, které nevyschly,“ vysvětluje předseda Houbařského spolku Pavel Dombaj.

Neznamená to však, že by měli milovníci houbaření házet flintu do žita. Situace se totiž může změnit. Vše ale závisí na vývoji počasí, pokud se totiž neoteplí a nezaprší, lze podle Pavla Dombaje očekávat jen podzimní houby. Přesto si další termín letošní výstavy hub již navrhovat neodvažuje.

Napsal(a): Hedvika Fajkusová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video