V budově bývalé obecní školy v Čeradicích byl objeven poklad!

Hedvika Fajkusová 2018-10-19 08:54:00

Čeradice (hf) Téměř devadesát let se ve zdech budovy bývalé obecní školy v Čeradicích ukrýval vzácný poklad. V roce 1929, kdy zde byla druhá vzniknuvší česká škola na Žatecku založena, do mosazné truhly ukryli tehdejší učitelé Týřl a Paleček dobové tiskoviny, pohledy, mince, fotografie a učebnice. Letos, po odkoupení budovy obcí, byla truhla objevena a v ní nalezené artefakty po dlouhých letech opět spatřily světlo světa.

,,Před třemi lety, kdy bylo výročí 900 let od založení obce a zároveň setkání rodáků, jsem si připravovala proslov a hledala jsem něco zajímavého o zdejší obecní škole v kronice. Už před tím jsme několikrát společně s ostatními kroniku pročítali, ale nikdy jsme si nevšimli záznamu o pokladu, který se ve škole skrývá. V kronice se píše, že u hlavního vchodu v obecní škole je ukryta mosazná krabice, ve které učitelé Týřl a Paleček umístili noviny, které tehdy vycházely, mince, pohledy, fotografie a knížky, ze kterých se dříve učívalo. Byli jsme z toho nadšeni,“ vypráví starostka Čeradic Vladimíra Chybová.

Jenže před třemi lety ještě budova nepatřila obci a z dohody s původními majiteli tenkrát sešlo.

,,Možná to tak mělo být, protože letos po setkání rodáků jsem se domluvila s panem Pátkem – občanem Kličína, na zapůjčení detektoru kovu a jednu neděli jsme se vydali do školy a skutečně vpravo od vchodu, když pan Rathauský projel detektorem po stěně, to hrozně hlučelo. Můj manžel šel tedy pro bourací kladivo a ihned pod omítkou byly na daném místě tři cihly poskládány svisle a mezi nimi prosvítala mosazná krabice. Svolala jsem také ostatní zastupitele, abych se s nimi o to překvapení podělila. Chtěla jsem, aby u toho byli,“ pokračuje ve vyprávění starostka.

Poklop mosazné truhly byl zacínován, a proto muselo být při jejím otevírání postupováno s obrovským citem. Když byla nakonec otevřena, našly se v ní všechny dobové mince, a to do poslední koruny a také tiskoviny, které tenkrát vycházely - Národní listy, recepty, novinové přílohy, jako například Pestré květy, a dokonce tehdejší regionální noviny nesoucí název Žatecký kraj. Do krabice byly vloženy rovněž Dějiny české školy, které krasopisně sepsal pan učitel Paleček. Zmiňuje se v nich o tom, jak bylo těžké ještě v době války prosadit, aby v obci česká škola vůbec vznikla. Nadto je zmínka o panu Čermákovi, zdejším občanovi, který nabízel k účelu založení školy i svůj vlastní dům. A také učebnice – početnice, slabikář nebo čítanka podle českého básníka, učitele a esperantisty Josefa Kožíška, k jehož nejznámějším básničkám patří například ,,Polámal se mraveneček“. Nechybí staré fotografie, například vyobrazení první české školy na Žatecku v budově dnešního Dětského domova na Pražské ulici v Žatci a krásný dobový pohled Čeradic, na kterém je vyobrazená kaplička, náves před ní a dům, který se dnes nachází po pravé straně obecního úřadu.

,,Bylo neuvěřitelné něco takového najít, když si představíte, že to tam ti učitelé dali 10. prosince 1929. Vždycky jsme truchlili, že nemáme nikde dochované žádné historické památky a teď máme takovýto unikát! Vše jsme zdokumentovali, protože bych chtěla, aby se dal zápis s fotografiemi opět do kroniky.“ sděluje své dojmy starostka Vladimíra Chybová a na závěr dodává: ,,Přemýšleli jsme nad tím, jestli krabici na místo vrátíme a něco do ní třeba přidáme, ale pak jsme si řekli, že uděláme vlastní mosaznou krabici a dáme do ní věci z dnešní doby, včetně našeho Čeradického plátku a dopisu, v němž popíšeme, co se zde za tu dobu odehrálo. Pro nalezenou krabici bychom chtěli v budově bývalé školy, až ji opravíme, vytvořit vitrínu, ve které by byly jednotlivé věci vystaveny.“

Napsal(a): Hedvika Fajkusová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video