Rozvoj města by se měl opírat, mimo jiné, také o názory mladých

Hedvika Fajkusová 2018-10-20 09:20:00

V letošních komunálních volbách byl nejmladším ze všech kandidátů zakladatel iniciativy ,,Chceme zlepšit život v Žatci“ Petr Bláha, kterému bylo letos teprve osmnáct let. Ve skupině, kterou zřídil na sociální síti, nabádá občany k aktivitě a k lásce k městu. Společně se členy se zasloužil například o vybudování Rákosníčkova hřiště. Od jakého věku se začal o politiku zajímat, kam se chystá po ukončení studia na gymnáziu, a co by podle něj potřebovalo v Žatci změnu?

Je vám teprve osmnáct let a letos jste kandidoval jako nejmladší z adeptů do zastupitelstva. Co vás k politice přivedlo?

Celá to začalo zhruba v sedmé třídě na základní škole. Sledoval jsem ,,headliny“ hlavních zpráv a různých reportáží. Přišel jsem na to, že mě veřejné dění baví. Našel jsem si zábavu v přemýšlení nad tím, co se děje, ať už ve světě nebo v našem městě.

Zpočátku jsem se o vše nezajímal tolik do hloubky, ale postupem času jsem do toho čím dál tím více pronikal a začal sledovat také politiku žateckou, kde se mi mnohá rozhodnutí, ať už ze strany zastupitelů, rady města nebo starostky, nelíbila. Začal jsem zkoumat, co je špatně, co dobře, a jak by se to dalo případně vylepšit. Je mi osmnáct, letos byly volby, tak jsem se rozhodl, že to zkusím. (smích)

Jak nazíráte na předsudky vůči věku politiků, které většina obyvatel má?

S touto nevolí jsem se dokonce již několikrát setkal. Starší lidé mi říkali, co mohu městu dát, že politice vůbec nerozumím a nic o ní nevím. Ať raději studuji a dělám něco pořádného. (smích)

Samozřejmě nemám takové zkušenosti, jako lidé, kteří jsou v politice dvacet let, ale mám nadšení, vize (i když možná idealistické) a jsem zcela neposkvrněný. Myslím, že zajímavé názory nemusí mít jen starší generace, mladí do veřejného prostoru vždy přinesou něco nového.

S kým se se svými politickými názory ztotožňujete?

Politiků je celá řada a to i napříč celým spektrem. V středopravém spektru jsou mi sympatické například názory europoslance Jiřího Pospíšila, který je nynějším předsedou TOP 09. U něho osobně se mi líbí, že do veřejného prostoru vnáší dosud nediskutované témata jako je třeba ochrana zvířat a to, že je to konsenzuální politik. Poté s názory Jana Farského z politického hnutí STAN. Ten je ve svém městě starostou a ukázal, jak lze vše budovat ode dna, a jakou politika má kontinuitu odspoda.

Samozřejmě se oba mj. snaží širokou veřejnost informovat o zrůdnostech komunistického režimu, na což už dnešní společnost bohužel zapomíná a některé osoby ze strany KSČM toho využívají a snaží se minulost vykládat jinak, respektive po svém. Dále se pak snaží šířit fakt, že ochrana naší země je možná jen pod hlavičkou NATO. Nikdo moc neví, co dnes od nedemokratického Ruska, které je nebezpečné (vzpomeňme na nedávnou nelegální anexi Krymu) čekat. Je smutné vidět, jak celý proruský cirkus na Hradě říká, že i sankce vůči Rusku jsou k ničemu a měli bychom uznat zabrání části území suverénní země jinou zemí. Situace v Číně je podobná jako v Rusku. Kde jsou ty časy, kdy naše země byla ve světě brána, jako země s důrazem na lidská práva?

Co si myslíte, že je u politika nejdůležitější? Jaký by měl být?

Rozhodně by měl být empatický. To je jedna z nejdůležitějších vlastností. Aby porozuměl problémům obyčejných lidí, aby nezastupoval firmy nebo lidi z takzvaného ,,podsvětí“ a tak dále.

Určitě by měl alespoň nějaké povědomí o tom, o čem mluví, aby neplácal nesmysly. Do třetice bych vyzvedl jakousi lidskost - vlastnost, kterou měl pan prezident, skutečný prezident s velkým ,,P“, Václav Havel, a kterou si udržel i po zvolení do funkce.

A co vizáž?

Vizáž politika určitě není na prvním místě. (smích) Spíše to, co má člověk v hlavě, než jak vypadá.

Studujete na žateckém gymnáziu. Jaký je váš nejoblíbenější předmět? Koresponduje s politikou?

Určitě. Ve škole mě nejvíce baví základy společenských věd, kde politiku s panem profesorem Barochem probíráme. Zrovna teď například Evropskou unii. Na konci každé hodiny máme navíc ,,pětiminutovku“, kde každý z žáků musí během školního roku několikrát vystoupit a říci, co je u nás a ve světě nového.

Dále také vědy, které s tím souvisí – dějepis a zeměpis – kde se veřejný život s politikou propojují.

Rozhodně jsem humanitně založení, tudíž nemám rád matematiku a jí příbuzné vědy. (smích)

Kam chcete na vysokou školu? Vrhnete se na studia práv, ekonomiky nebo politologie?

Docela mě baví psát, takže třeba nějaká novinařina, ale nevím, jestli se dá s politikou skloubit, aby byl člověk nestranný a psal bez prospěchu někoho určitého.

Kdybych byl novinář, tak bych chtěl proto směřovat například do České televize, Českého rozhlasu nebo České tiskové kanceláře. Nechtěl bych dělat například na stanici, ve které má jeden nejmenovaný člověk a zároveň vlastník dané televize „milion“ pořadů, které sám moderuje a občas to vypadá jako by byly jen o něm. Toto nepovažuji za novinařinu a už vůbec ne seriózní, nýbrž jako show pro diváky, oživenou většinou o dezinformace a účelové očernění určitých politiků, stran, obyvatel a to některé lidi baví, ale já bych to dělat nechtěl.

Také by mě zajímalo právo nebo mezinárodní vztahy. Politika jako věda mě moc neláká.

Účastníte se například zasedání zastupitelstev? Jak sledujete dění v Žatci?

Sledovat jsem ho začal zhruba před dvěma lety. Díval jsem se na audiovizuální záznamy a říkal si, co na městě vládne za lidi, a jak se chovají k vystupujícím, kteří chtějí něco vědět. To mě pokaždé odrazovalo od toho na zasedání jít, protože bych se možná s některými zastupiteli jen pohádal.

Jste zakladatel iniciativy ,,Chceme zlepšit Život v Žatci“. Přiblížíte mi, jak nápad vzniknul?

Samotná myšlenka vznikla také někdy před dvěma lety, kdy jsem začal do žateckého prostředí nakukovat. Samozřejmě zde již byly jiné iniciativy, ale já si říkal, že by to chtělo něco, do čeho by se mohli zapojit všichni občané.

O půlroku později jsem založil skupinu na sociální síti a byl jsem mile překvapen, že během čtrnácti dnů v ní byl nárůst sta lidí. Nyní má skupina přes 250 členů.

Ve skupině analyzuji problémy a lidé mi dávají ,,feedback“ (zpětnou vazbu). Z názorů pak vytvoříme zcela nový příspěvek, ze kterým jdeme do žateckého prostoru.

Jaký cíl jste si do začátku předsevzali?

Cíl je samozřejmě něco v Žatci změnit.

Nabádáme občany Žatce k nějaké aktivitě, k lásce k městu, aby se zajímali o to, co se kolem nich děje. Aby věděli, že se dá něco změnit, i když například chodí normálně do práce a nepohybují se v politické sféře.

O co všechno jste se již zasloužili?

V kooperaci s další skupinou a jednou žateckou maminkou jsme pomohli Žatci vyhrát Rákosníčkovo hřiště. Také jsme se zapojili do soutěže o jablečný sad. A přesně tohle mě baví. Spojení lidí za jednou určitou věcí, která by pomohla všem.

Dále bychom určitě chtěli avizovat další podobné soutěže. Minulý měsíc rozjela například Evropská unie akci, kdy přihlášeným městům přispěje na veřejné Wi-Fi sítě a naše město tuto iniciativu ze strany EU podle mě vůbec nezaregistrovalo. Měl bych ucelený plán, že by se zřídila na náměstí, kde by mohli lidé sedět a brouzdat na internetu, hledat například informace o historii Žatce a jeho památkách, to by určitě ocenili i turisté. Vše by se dalo doplnit o takzvaný chytrý mobiliář SMART CITY, jako jsou například lavičky, přes které se dají nabíjet mobilní telefony. Ale nejen to, spadá do toho i chytré parkování apod.

Povězte nám příběh o Rákosníčkovu hřišti…

Akci na stránkách společnosti Lidl našla jedna z žateckých maminek, která si rovněž založila svou skupinu, a tímto bych ji chtěl na dálku velmi poděkovat. Dali jsme síly dohromady a společně o hřiště zabojovali.

Sdíleli jsme odkaz k hlasování rodině, přátelům, na stránku se přidali další zvídaví občané. Postupně jsme se v žebříčku zvedali až na třetí místo a naše úsilí dávalo čím dál tím větší smysl. Oslovili jsme poté město k vytištění letáčků, které jsme vylepovali po městě a nakonec to vyšlo, což jsme vůbec nečekali.

Co plánujete do budoucna? Třeba něco ve vlastní režii?

Napadlo nás, že bychom uspořádali velké společné setkání, na kterém bychom pokračovali v našem tempu, vizích a myšlenkách.

Co na Žatci shledáváte špatného? Co si myslíte, že by potřebovalo změnu?

Témat je bohužel velmi mnoho. Například, co se týče dopravy - v Žatci se rozkopou bez jakékoli koncepce čtyři ulice. Není vyřešeno, jak by se dalo městem projíždět, aby to lidi nestresovalo. S tím souvisí také chodníky, na které si stěžují hlavně maminky s dětmi.

Také by to chtělo probudit aktivismus v mladých lidech, i když si myslím, že ten se rok od roku lepší, ačkoliv to někdy nemusí tak vypadat. Další nosné téma tady v Žatci, je dle mého, hospodaření s penězi, nebo transparentní a moderní úřad/radnice.

Děkuji za rozhovor.

Hedvika Fajkusová

Napsal(a): Hedvika Fajkusová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video