Do zastupitelstev obcí na Lounsku usednou většinou muži

Lucie Steklá 2018-10-23 08:37:00

Ženy tvoří jen třicet procent zvolených zastupitelů, ve čtyřech obcích se do zastupitelstva žádná žena nedostala.

Lounsko (lus) Ve většině nově zvolených zastupitelstev usednou muži i ženy. Ale jen v sedmi ze čtyřiceti zastupitelstev na Lounsku mají převahu ženy. Čtyři obce dokonce mezi zvolenými zástupci obce žádnou ženu nemají.

Celkem má Lounsko 385 nových zastupitelů, 123 žen (31,94 procenta) a 262 mužů.

Zástupkyně něžného pohlaví nebyly zvoleny do zastupitelstev v Hřivicích, Libčevsi, Vinařicích a Výškově. Jedna žena usedne do zastupitelstev v pěti obcích: Jiřina Nováková v Košticích, Lenka Valsová v Opočně, Eva Smetanová v Počedělicích, Monika Tichá ve Vrbně nad Lesy a Pavla Balážová ve Zbrašíně. V sedmi obcích mezi své zástupce lidé zvolili dvě ženy: Alenu Lálovou a Danu Kastnerovou v Chlumčanech, Janu Slanařovou a Helenu Parkmanovou v Chrabercích, Martinu Protivovou a Lenku Šedivou v Líšťanech, Markétu Plašilovou a Kateřinu Zímovou v Nové Vsi, Jaroslavu Cibulkovou a Evu Vondráčkovou v Pnětlukách, Alenu Juglovou a Marii Hefnerovou ve Smolnici, Lenku Goldhamerovou a Lenku Hamplovou v Žerotíně.

Tři ženy pomohou „vládnout“ v osmi obcích (Černčice, Dobroměřice, Chožov, Obora, Panenský Týnec, Raná, Slavětín, Toužetín), čtyři ženy mají zastupitelstva deseti obcí (Břvany, Domoušice, Hříškov, Jimlín, Lenešice, Postoloprty, Úherce, Veltěže, Vršovice, Želkovice), pět zastupitelek mají tři obce (Blšany u Loun, Brodec, Louny), šest žen získalo zastupitelské posty ve třech obcích (Cítoliby, Kozly, Peruc), sedm žen zvolili obyvatelé Ročova.

V osmatřiceti obcích Lounska je nejrozšířenější devítičlenné zastupitelstvo. Lidé ho volili ve čtrnácti obcích, letos nově například ve Smolnici, kde doposud bylo zastupitelů sedm. Druhým nejrozšířenějším zastupitelstvem je sedmičlenné (ve třinácti obcích), pět obcí vedou patnáctičlenná zastupitelstva, ve čtyřech obcích o dění rozhoduje pětičlenné a ve dvou obcích jedenáctičlenné zastupitelstvo. Město Postoloprty zastupuje patnáct členů, Louny dvacet devět členů.

Ze všech zastupitelstev Lounska mají ženy převahu jen v šesti. Jsou to Blšany u Loun, Brodec, Kozly, Toužetín, Veltěže a Vršovice.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video