Návrat Fillových obrazů do síně v nedohlednu

Lucie Steklá 2018-11-12 12:11:45

Pamětní síň se měla otevřít v létě, podle majitelů je zámek ve velmi špatném stavu, opravy se nestihly. Peruc (lus) Opravy zámku v Peruci, jehož součástí je také Galerie Benedikta Rejta, se protahují. Kraj a majitelé památky nemohou najít společnou řeč. Když se v roce 2016 začala památka opravovat a její majitel seznámil veřejnost s velkolepými plány, vypadalo to, že o dva roky později se umělcovo dílo nastěhuje zpět do „nového“. Skutečnost je ale jiná. Práce v areálu zámku stále probíhají a návrat Emila Filly „domů“ je v nedohlednu. Vlastníkem peruckého zámku je od roku 2015 Dominika Matušová. Za obnovou památky stojí i Pavel Ondráček, vlastník zámku a středověké krčmy v Dětenicích.

Mezi majiteli zámku a Ústecký kraje, který vlastní Fillovo dílo, panují od letních měsíců rozpory. Majitelé zámku tvrdili, že galerie, která umělcův odkaz spravuje, síň dlouhodobě poškozovala. Zástupci galerie a kraje to odmítli a obvinili majitele památky z šíření nepravd a tvrdili, že nekomunikují. „Vyzýváme opakovaně majitelku, aby s námi jednala. Neúspěšně, nekomunikuje s námi. Vyzvali jsme ji také, aby nám předala pamětní síň do užívání, jak bylo dohodnuto ve smlouvě, to se ale také nestalo,“ řekla v srpnu mluvčí Ústeckého kraje Lucie Dosedělová s tím, že majitelka či její právní zástupci se nedostavili ani na další schůzku, kterou inicioval kraj. Majitelé nařčení odmítli, s tím, že termín dokončení oprav v červnu dodržen nebyl, neboť byl zámek v hodně špatném stavu a práce jsou rozsáhlejší.
V minulých dnech se situací opět zabývali krajští radní. Ti uložili Alici Štefančíkové, ředitelce Galerie Benedikta Rejta (GBR) v Lounech, podniknout právní kroky vyplývající z neplnění Dohody o předání prostor, uzavřené 1. srpna 2016. GBR využívá část zámku, v němž je galerie na základě věcného břemene. „Vlastník zámku se prostřednictvím právního zástupce ohrazuje proti požadavkům GBR a kraje tím, že v předmětných prostorech se vyskytuje dřevomorka, a dále, že je narušena statika nosných zdí jižního křídla, což měla údajně zapříčinit GBR špatným vyústěním kanalizace. GBR všechna tato nařčení odmítá a považuje je za nepravdivá a účelová. Domáhat se předání prostor soudní cestou je možné podáním žaloby na umožnění výkonu práv oprávněného z věcného břemene,“ přiblížila L. Dosedělová další možné kroky.
V dohodě majitelky a kraje byl stanoven datum předání síně na 30. června letošního roku. Již 4. dubna písemně vyzval odbor kultury a památkové péče majitelku zámku o zpřístupnění prostor síně, aby ze strany uživatele věcného břemene bylo možné zjistit skutečný stav sanace a oprav. „Na výzvu písemně odpověděl právní zástupce majitelky zámku 9. dubna s tím, že prohlídku nelze z bezpečnostních důvodů provést a nelze spolehlivě odhadnout, kdy se podaří úspěšně dokončit sanační práce a následné opravy. Zároveň, že termín k předání prostor do užívání galerie nebude moci být dodržen,“ dodala L. Dosedělová. Ředitelka GBR písemně vyzvala majitelku k předání klíčů od pamětní síně, a to 31. července, nejpozději do 31. srpna. Prohlídka prostor ani inventarizace majetku v prostorách ze strany vlastníka GBR umožněny nebyly, ani nebyly předány požadované klíče.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video