Parcely budou prodávat obálkovou metodou

2018-12-08 12:30:00

JIRKOV (r) — Pravidla, podle nichž bude město prodávat pozemky v nové ulici Ke Koupališti (dříve Na Skalce), schválili na svém posledním zasedání jirkovští zastupitelé. Prodej bude probíhat takzvanou obálkovou metodou, minimální cena, jakou mohou zájemci za parcelu nabídnout, je stanovena na 1 106 korun za metr čtvereční.

Pravidly se zastupitelé zabývali již v září, tehdy však materiál odložili. Oproti tehdejšímu návrhu je cena za metr zhruba o sedmdesát korun vyšší. Původní částka vycházela ze znaleckého posudku, ale nebyly v ní zohledněny všechny náklady města na zasíťování. To tehdy někteří zastupitelé kritizovali, nově schválená částka už je proto obsahuje. „Musíme se chovat jako řádní hospodáři, jak nám ukládá zákon,“ podotkla k tomu starostka Darina Kováčová.

Parcely o výměře 700–800 metrů čtverečních se budou prodávat obálkovou metodou. Zájemci budou podávat žádosti na konkrétní pozemky a získá ho vždy ten, který za něj nabídne nejvyšší cenu. Každý zájemce může podat nabídku na maximálně dvě různé parcely, koupit však může jen jednu.

Nabídky v obálkách budou moci lidé podávat do třiceti dnů ode dne, kdy město vyhlásí záměr pozemky prodávat. Podle vedoucího odboru majetku a útvaru investic Milana Reinera to bude na začátku příštího roku. Současně s tím budou zveřejněna také podrobná pravidla prodeje. Už nyní odbor eviduje několik předběžných žádostí od desítek lidí, úředníci tyto zájemce upozorní, až bude záměr oficiálně vyhlášen.

Kromě ceny a způsobu prodeje obsahují pravidla také několik dalších zásad. Například pojistku, aby na pozemcích v rozumné době opravdu vyrostly rodinné domy a neležely ladem.

Stavebníci na to budou mít pět let, pak by následovala pokuta ve výši sto tisíc korun za každý rok prodlení.

V pravidlech jsou rovněž naznačeny základní parametry budoucích staveb.

Mohou mít maximálně 1,5 patra, tedy přízemí a využitelné podkroví či ustupující patro. Zastavěná by měla být maximálně čtvrtina pozemku, zbytek musí být zeleň. A třeba plot by neměl být vyšší než 1,5 metru s maximální šedesáticentimetrovou podezdívkou.

„Nechtěli jsme stavebníky omezovat příliš, ale na druhou stranu jsme nechtěli, aby nám tu vyrostla čtvrť tak různorodých domů, že bychom se za ni museli stydět,“ dodala k tomu místostarostka Dana Jurštaková.

Budoucí čtvrť leží na kraji města směrem k červenohrádeckému koupališti. Dříve tu bývaly zahrádky. Město se do síťování pustilo již minulý rok, celkové náklady činily přes dvacet miliónů korun.

foto: Stavební parcely v nové jirkovské ulici Ke Koupališti. Foto: Město Jirkov

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video