Škola si po celý rok připomíná stoleté výročí republiky

Alla Želinská 2018-12-06 09:28:00

Žatec - Žáci Základní školy Petra Bezruče oslavovali 100. výročí vzniku naší republiky řadou školních i mimoškolních akcí.

Nejrozsáhlejším projektem, do kterého se zapojili žáci devátých tříd, byl bezesporu celostátní projekt Národního muzea „Rodino, vyprávěj“. Žáci uspořádali dvě výstavy, vycházející ze vzpomínek rodinných příslušníků nebo jejich blízkých známých. Obě výstavy zahájily vernisáže s účastí oficiálních hostů i žatecké veřejnosti. Ze strany Národního muzea a Slovenského národného múzea bylo žákům 9. A uděleno zvláštní ocenění za emocionálně nejsilnější zážitek z výstavy. Žáci 9. B získali toto ocenění zejména za koncepci výstavy a zapojení principu hands on do výstavy. Všem organizátorům byla poskytnuta možnost zdarma navštívit Národní památník na Vítkově, kde byla instalována výstava o životě Jana Palacha. Žáci ji využili formou exkurze.

Žák třídy 9. A Jakub Štróbl pro své spolužáky, vyučující i veřejnost připravil v prostorách školy výstavky historických materiálů, především modelů historické bojové techniky z 1. a 2. světové války. S jejich pomocí pak vytvářel konkrétní situace bojů, které se ve válce odehrávaly. Tato vernisáž sklidila veliký úspěch a všem návštěvníkům se velice líbila.

V hodinách dějepisného semináře se žáci zapojili do projektu „Co jsme se dozvěděli o vzniku Československa“. Součástí projektu byla přednáška člena Československé obce legionářské a výstava připravená žateckým muzeem.

Přednášku na téma výročí vzniku ČSR si pro žáky osmých a devátých tříd také připravila místopředsedkyně žatecké jednoty Československé obce legionářské Danuše Manová. Setkání bylo zakončeno prohlídkou tematické výstavy v prostorách Staré papírny.

Během hodin výtvarné výchovy žáci 1. i 2. stupně vytvořili plakáty ke stému výročí ČSR. Jejich díla budou po celý školní rok vystaveny v prostorách šaten a mohou je obdivovat žáci, rodiče i široká veřejnost.

Tomuto významnému výročí byla samozřejmě věnovaná pozornost i ve výuce, zejména v hodinách vlastivědy, dějepisu a občanské výchovy. Prostřednictvím těchto akcí si žáci upevnili své znalosti a povědomí o tom, co vznik ČSR znamenal pro náš národ.

Napsal(a): Nikola Martinovská

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video