Za stav kulturní památky mohou vandalové

Jarka Cibulková 2018-12-13 13:16:28

Tvrdí to jednatel společnosti. Okresní soud začal řešit problém s chátrajícími zámky v Postoloprtech a Cítolibech.

Louny, Postoloprty (caj) Za stav zámku v Postoloprtech mohou podle obžalovaného jednatele společnosti Castello Postoloprty Maura Piccininiho (na snímku) vandalové.

„Zásadně se ohrazuji proti tomu, že by se nic nedělalo. V nutné míře se tu prováděly rekonstrukce a údržbové práce,“ řekl na obžalobu státní zástupkyně. Ta ho viní jako jednatele společnosti, vlastnící zámky, z absence kompletní péče o zámky v Postoloprtech, Cítolibech a zemědělského dvoru v Kystře u Slavětína. Spolu s italským podnikatelem je ze třetího skutku obžalován i Gian Giacomo Baretti.

Podle obžaloby od července 2004 do ledna 2017 si řádně neplnil povinnosti vlastníka kulturní památky. Nekonáním komplexní péče došlo k závadám na střešní krytině zámku v Postoloprtech a tím pádem k likvidačnímu zatékání do památky. Poškozeny jsou i komíny, okapy a hrozí riziko nákazou dřevokazných hub. Obžalovaný Mauro Piccinini se zatím vyjádřil pouze k prvnímu bodu obžaloby, tedy zámku v Postoloprtech, vzhledem k náročnosti jednání se více nestihlo.

„V České republice jsem 28 let, jelikož jsem dříve pracoval v bance a měl na starosti nemovitosti, společnost mě vyslala, abych sledoval péči o zámek. Není vůbec pravda, že bychom se o památku nestarali, jak tvrdí obžaloba. Neustále jsem nařizoval zásahy, ale jenom v nutné míře. Velkým problémem tu ale byly neustálé krádeže, když jsme něco opravili, hned to bylo rozbité. I přesto, že jsem neměl od začátku roku 2011 právo zasahovat, jelikož soud řešil možný restituční nárok na zámek, jsme sídlo stále opravovali,“ řekl Ital před lounským soudem. Ze čtené výpovědi také vyplynulo, že do oprav zámků v Cítolibech a Postoloprtech investovali osm miliónů korun, další dva miliony si vyžádaly administrativní úkony.

Obžaloba, která se týká cítolibského zámku, stíhá z nečinnosti Piccininiho za období od října 2002 až do dubna 2017, oba dva obžalované za rozpadnutí statku v Kystře.

Pokračování výslechu obžalovaného Piccininiho bude pokračovat v březnu při dalším soudním líčení, druhý z obžalovaných poprosil o jednání v jeho nepřítomnosti, zastupuje ho advokát.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video