Zapalte svíčku pro Jana Palacha. V Podbořanech, Žatci i Lounech

Alla Želinská 2019-01-16 15:00:00

Podbořany, Žatec, Louny - Ode dneška do soboty si lidé v Podbořanech mohou připomenout výročí smrti Jana Palacha, který se před 50 lety upálil na protest proti okupaci a tehdejšímu režimu. V Žatci na náměstí také vzniklo pietní místo. V sobotu se vzpomínková akce koná v Lounech.

Uctít památku Jana Palacha a památku všech lidí, kteří trpěli v době sovětské okupace, můžete zapálením svíčky na vzpomínkovém místě v Meditační zahradě u kostela Božího spasitele v Podbořanech. Akci inicioval spolu s dalšími aktivisty Miroslav Švarc, nový zastupitel, který složil slib teprve v prosinci – místo Lea Peterky, jenž vzdal svůj mandát z pracovních důvodů. Na přípravě a zpřístupnění vzpomínkového místa se podíleli Jarmila Plavcová, Milan Kozler, Edita Langpaulová.

Pietní místo doprovázené fotografiemi Jana Palacha a dalších dvou pochodní, Jana Zajíce (upálil se na Václavském náměstí v Praze měsíc po Palachovi) a Josefa Hlavatého (upálil se v Plzni 20. 1. 1969), je v Meditační zahradě, u zadní části kostela od středy 16. ledna od 15 hodin až do sobotního večera. Jan Palach se upálil 16. ledna a zemřel v nemocnici 19. ledna.

Vzpomínkové místo připomínající čin studenta Palacha vzniklo také v Žatci na náměstí Svobody, kde hoří několik svíček. 

Svíčku pro Jana Palacha si lidé budou moci zapálit dále v Lounech na Mírovém náměstí, a to v sobotu 19. ledna mezi 17. a 18. hodinou. Tam akci pořádají zástupci uskupení Pro lepší Louny – TOP 09, Nezávislí a hnutí Pro zdraví a sport a ODS Louny.

„Tak zapalte svíčky spolu s námi. Jan Palach svým činem ukázal, že za svobodu musíme bojovat. Za svobodu, která není zadarmo!“ vyzývají organizátoři.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video