Úvod   /   Zprávy   /   Cvičit a nezpívat

Cvičit a nezpívat

2019-01-21 09:10:00

ÚSTECKÝ KRAJ/ČR (r) — Jednou z aktivit Českého statistického úřadu je Minisčítání. Zábavně naučná forma má pomoci dětem a mládeži zlepšit vnímání statistiky jako nástroje, který umí pojmout a popsat každodenní život. Účast na Minisčítání je ze strany škol dobrovolná a ty z Ústeckého kraje jsou hojně zastoupeny. V zábavně–vzdělávacím projektu odpovídali žáci a studenti ve věku od 9 do 15 let třeba na to, jaký předmět by ve škole nejraději zrušili, jak hodnotí školní jídlo, kolik mají přátel či jak kolik časů tráví u internetu.

Kdybys byl/a ministrem školství, jaký předmět bys zrušil/a? V této otázce došlo k velkému překvapení, protože jak děti v celé republice (21,3%), tak téměř dvacet procent žáků v Ústeckém kraji, by nejraději zrušilo zpěv. Až daleko za ním následuje Český jazyk (13,3%), matematika (12,3%) a fyzika (11,9%). Podle statistiky mají děti nejraději tělocvik a počítače.

Jídlo ze školní jídelny hodnotí žáci v Ústeckém kraji průměrně (28,7%), výborné se zdá školní jídlo skoro deseti procentům žáků, pětkou by ho ohodnotilo sedm procent. Ačkoliv si mnohé starší generace myslí, že dnešní mladí nemají příliš mnoho přátel, statistika toto vyvrací. Žádného blízkého kamaráda nemá jen necelých šest procent dětí. Naopak 34 a půl procenta dotazovaných má více než čtyři blízké kamarády.

V čem se ovšem starší generace mýlit nebude, je používání moderních technologií. Na dotaz „kdybys mohl/a mít pouze jednu věc, co by sis vybral/a?”, odpovědělo téměř pětačtyřicet procent dětí mobil a třicet procent počítač nebo notebook s internetem. Devět procent by se nevzdalo PlayStationu a jen osm procent by sáhlo po knize. Podobná čísla vykazovala i celorepubliková statistika. Mohlo by se zdát, že děti tráví na internetu celý den, proto i tento údaj statistici zjišťovali. Celých dvacet procent dětí je na internetu dvě hodiny denně. Kolem sedmnácti procent žáků uvedlo, že ho využívá méně než hodinu. Více než pět hodin sedí u internetu a různých aplikací 15 procent dětí.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video