V divadle vystavuje Jan Wagner. Kromě olejomaleb poprvé i soubor grafických listů

Iveta Drlíková 2019-01-23 09:26:00

Od minulého týdne najdete na zdech v prvním patře městského divadla v Žatci obrazy, grafiky a dřevěné plastiky výtvarníka Jana Wagnera z nedalekého Holedečku. Ten naposledy na stejném místě vystavoval před osmi lety. Autor je zdejší umění chtivé veřejnosti dobře známý, léta totiž v Žatci bydlel, žil, tvořil a také spolupracoval s řadou místních kulturních institucí. Expozice jeho děl s názvem Cesta je cíl bude návštěvníkům divadla během představení a filmových projekcí přístupná až do konce února. „Rád bych zde všechny srdečně přivítal. Výstavu jsem tak nazval z toho důvodu, že pro mě je nejdůležitější tvůrčí proces, tedy cesta. Hotové dílo, tedy cíl, už mě tolik nezajímá. Rád bych vás také upozornil na grafiky, které jsem ještě veřejně nevystavoval a nejnovější obrazy z mých cest do zahraničí,“ řekl Jan Wagner během svého proslovu v úvodu vernisáže.

Na slavnostní zahájení výstavy dorazily desítky jeho příznivců a přátel, na elektrické klávesy jim zahrály dvě nadané studentky žatecké ZUŠ, Agáta Riedlová a Klára Zavadilová ze třídy učitelky Jaroslavy Jiráskové. Autor na svoji výstavu vybral celkem šestadvacet obrazů z období posledních deseti let. Převážně to jsou olejomalby, ale také soubor grafických listů, který veřejně prezentuje vůbec poprvé a tři dřevěné plastiky. Jeho výtvarné počiny jsou nabité pozitivní energií, kterou kolem sebe šíří plnými hrstmi i sám autor, a tak je návštěva této výstavy tím nejlepším receptem na případné zimní chmury. Obzvláště, když se Jan Wagner netají tím, že jeho častou inspirací k tvorbě jsou ladné ženské křivky. Znát to konečně bylo i ve skladbě přítomných na vernisáži, kterou většinově tvořily dámy.

Jan Wagner se výtvarnému umění začal vážněji věnovat na přelomu osmdesátých a devadesátých let, kdy nejprve navštěvoval semináře akademického malíře Kamila Sopka. Poté pod vedením akad. malířů Pavla Bergera a Ladislava Lapáčka studoval na Lidové konzervatoři v Ústí nad Labem. Je bývalým členem Sdružení severočeských výtvarníků a zakladatelem spolku Sdružení žateckých výtvarníků, organizátorem řady výstav, řezbářských sympozií a dalších akcí. Již několik let žije v Holedečku u Žatce, kde se svojí druhou ženou Jitkou koupili a opravili domeček naproti kostelíku, kde zbylo dost místa i na jeho vysněný ateliér.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video