V Lounech uctí památku malého Marečka, na internetu lidé podepisují petici žádající nejvyšší možný trest pro viníky

Lucie Steklá 2019-02-22 08:51:00

K tragické události, k níž došlo v sobotu v Lounech, se po mnoha dotazech veřejnosti vyjádřil také sociální odbor radnice.

„Babičky, maminky, tetičky - všech se nás dotklo, co se zde v Lounech událo. Pojďme a zapalme svíčku za malou dětskou nevinnou dušičku a dejme najevo, že nám to není lhostejné. Sjednoťme se, ať jsme bílí, černí nebo žlutí. Chtějme větší tresty pro ty, kteří páchají zlo na dětech!“ vyzývá facebooková událost, kterou svolaly na nedělní odpoledne maminky v Lounech. Ty chtějí společně uctít památku Marečka (v březnu by mu byly tři roky), který zemřel na následky týrání. Podezřelého, partnera chlapcovy matky, policie zadržela, v neděli na něj byla uvalena vazba. Setkání se uskuteční od 14 hodin na Mírovém náměstí. Před vchodem do domu, kde s matkou bydlel, vzniklo pietní místo. 

Protože se jedná o velmi tragickou událost, týrání malého dítěte, je případ veřejností velmi sledovaný. Během několika dní facebookové profily matky chlapce a jejího partnera zaplnily desítky nenávistných vzkazů.

Bohužel také vyšlo najevo, že okolí o situaci v rodině mladého páru vědělo, chlapce s modřinami lidé, podle vzkazů psaných na facebooku, vídali. Že v domácnosti, kde mladá maminka se svým partnerem žila (od října loňského roku), nebylo něco v pořádku, potvrdila i chlapcova babička. Možná proto je událost ještě horší, neboť na ni nikdo úřady neupozornil. Proto se také množily dotazy na sociální odbor lounské radnice. Ta k události vydala ve čtvrtek odpoledne následující vyjádření: „Na základě opakovaných dotazů z řad veřejnosti v souvislosti s tragickou událostí, k níž došlo 16. 2. 2019, uvádíme, že rodinu, které se událost týká, nevedeme v evidenci OM (ochrany mládeže) orgánu sociálně právní ochrany dětí Městského úřadu Louny. S rodinou jsme byli v kontaktu na dožádání kmenového úřadu na počátku listopadu roku 2018. V této době nebyly místním šetřením shledány žádné indicie, které by nasvědčovaly nepřiměřenému zacházení s nezletilým dítětem. Orgánu sociálně právní ochrany dětí MÚ Louny nepodala žádná fyzická osoba ani instituce oznámení, které by upozorňovalo na nepřiměřené zacházení s dítětem. Odbor sociálních věcí a zdravotnictví.“

Na internetu se tři dny po události objevila petice, která požaduje nejvyšší možný nepodmíněný trest pro J.K. a S.T. za týrání dítěte s následkem smrti. "My, zde podepsaní, žádáme orgány činné v trestním řízení o řádné vyšetření případu a o udělení nejvyššího možného nepodmíněného trestu pro J.K. a S.T. za týrání dítěte s následkem smrti, ke kterému došlo v únoru 2019. Výše uvedený J.K., týral syna slečny S.T. tak dlouho, až 3 letý chlapeček podlehl zraněním a zemřel. Matka jen přihlížela v obavě, že by mohla přijít o svého přítele a nechala syna v bolestech a utrpení pomalu umírat.  Ze svědectví obyvatel města Louny je jasné, že o týrání vědělo více lidí včetně rodiny matky dítěte a i přes to, nikdo nezasáhl.  Děkuji za každý podpis a budeme společně věřit, že oba dostanou nejvyšší možný nepodmíněný trest," uvádí petice. 

Během čtyř dní ji podepsalo bezmála jedenáct tisíc lidí. Podepisují ji lidé z Prahy, Loun a dalších měst Ústeckého kraje, Ostravy, Mostu, Brna, Znojma, Českých Budějovic či Olomouce. 

Smutným případem se policisté zabývají od minulé soboty. „V sobotu ráno jsme přijali oznámení o úmrtí nezletilého dítěte. Vzhledem k okolnostem si věc převzali krajští kriminalisté. Během soboty policisté zadrželi muže podezřelého z násilného jednání. Toho v neděli policejní vyšetřovatel obvinil ze spáchání dvou trestných činů - těžkého ublížení na zdraví a týrání osoby žijící ve společném obydlí. Na základě podnětu policistů byla soudem na obviněného uvalena vazba. V tuto chvíli nemáme prokázanou příčinnost souvislost mezi jednáním obviněného a úmrtím dítěte. Musíme počkat na výsledky vyžádaných znaleckých posudků. Vzhledem k citlivosti případu a věku poškozeného nebudeme zveřejňovat bližší informace,“ potvrdila Alena Bartošová, mluvčí krajské policie.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video