Indie, Keňa, Čína, Brazílie,… Studenti poznávali odlišné kultury a národnosti

Hedvika Mašková 2019-03-10 17:00:00

Indonésie, Malajsie, Kyrgyzstán, Keňa, Brazílie, Indie, Gruzie a Čína. To jsou země, které mezi místními nepatří zrovna mezi nejvyhledávanější turistické destinace a mnoho z nás je tedy za svůj život ani nenavštíví. Studenti Gymnázia Žatec však měli možnost dozvědět se během minulého týdne o ekonomické, politické a kulturní situaci daných zemí přímo od tamějších obyvatel.

Žatecké gymnázium se totiž zapojilo do multikulturního vzdělávacího projektu EDISON. Školu navštívila skupina osmi vysokoškolských studentů z různých zemí světa, kteří si pro gymnazisty připravili prezentace o své zemi a vedli s nimi diskuze na různá témata, a to vše v anglickém jazyce.

Stážisté z nejrůznějších koutů světa byli na základních a středních školách napříč celou Českou republikou. Jejich šestitýdenní pobyt končil právě v Žatci.

,,Největším přínosem projektu pro naši školu vidím v tom, že je celý týden v angličtině. Stážisté mají pro naše studenty připravené prezentace v angličtině a studenti na ně mohou v angličtině reagovat. V rámci dvouhodinové přednášky nejdříve v prezentaci představí kulturu, zvyky nebo tradice své země a poté je to už hodně interaktivní. Někdo má připravenou výuku tanců, někdo učí písmo či slovíčka nebo se studenty diskutuje o tradičních jídlech,“ vysvětlila přínosy projektu, ke kterým, mimo zlepšení se v angličtině, patří také srovnání různých zemí s tou naší, mezikulturní gramotnost a kontakt se zahraničím, zástupkyně ředitele Lenka Kafková.

Anglické dvouhodinovky byly určené především studentům vyšších ročníků. Zapojena byla ale také kvarta, tedy vrstevníci deváťáků základních škol. ,,Zapojili jsme jen tak na kukandu také malý gympl. Maturanti měli rovněž smůlu. Mohli kouknout jen na dvě hodiny, protože se musí učit. Ostatní třídy měly čtyři hodiny denně s tím, že program probíhal vždy dopoledne do 11.40,“ sdělila dále Lenka Kafková.

Pro zahraniční stážisty byl připraven ale mnohem bohatší program. Minulé úterý například vyjeli bobovat na Halži. Většina z nich totiž sníh ještě nikdy neviděla. Dále se šli podívat do Žateckého pivovaru a Chrámu chmele a piva. ,,Za tu dobu, co jsou v republice si pivo docela dost oblíbili. Už se dokonce i vyznají. Kozel, Plzeň, Žatecký,… Mají přehled,“ smál se ředitel gymnázia Miroslav Řebíček.

Podpůrným projektem EDISONu je projekt Global Host, díky kterému mohou rodiny a studenti ubytovat zahraniční stážisty přímo u sebe doma a poznat tak zahraniční zemi a kulturu o něco více. I do něho se zdejší gymnázium zapojilo. ,,Všem hostitelským rodinám i dětem z těchto rodin patří veliké poděkování. Popravdě to musí být zápřah. Ubytovávají studenty nezištně, zadarmo a dělají to hlavně proto, že chtějí škole umožnit být součástí projektu. A to je úžasné,“ pronesl na závěr poděkování rodinám a studentům ředitel školy.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video