Brambory z regálů: vypadají dobře, ale pak... Kde je chyba?

Alla Želinská 2019-03-14 10:13:00

Podbořany - Možná jste si toho všimli, brambory zakoupené v obchodě se vám doma promění k nepoznání. Dokud jsou ve slupce, vypadají normálně, ale když se dáte do loupání, tak okrajujete a vykrajujete… a nadáváte. Pod hladkou slupkou se skrývají modré skvrny a další „překvapení“. Něco podobného se stalo i paní Heláskové, která koupila v lednu brambory v podbořanské Bille a doma se nestačila divit. Zeptali jsme se prodejce, kde je chyba.

„Momentálně prověřujeme, zda-li je možné, abychom brambory v takovéto kvalitě prodávali,“ reagovala na naše upozornění tisková mluvčí řetězce Dana Bratánková. Obchod nabízí několik druhů přílohových brambor, balené a z Česka, nebo volně na váhu, které přijely z Francie či dalších zemí.

„Minulý rok v létě a na podzim, kdy na polích dorůstaly a dozrávaly brambory, bylo v celém středoevropském regionu extrémně suché a teplé podnebí. Úroda brambor v Čechách, ale i v Rakousku, Německu a dalších okolních státech byla proto výrazně nižší z hlediska výnosů a i kvalitativně slabší, než je obvyklé,“ vysvětluje ve svém vyjádření dodavatel Billy. Největším problémem údajně je velmi vysoký obsah škrobu v hlízách: „Kvůli němu jsou brambory velice citlivé na jakékoliv mechanické otlaky, které způsobí modrání až černání dužiny pod slupkou, místy až rozpad buněčné struktury hlízy. Bohužel, tyto vady nejsou na bramborách, které jsou od sklizně uskladněné ve speciálních skladech, patrné. Změny dužiny nastávají až poté, co jsou brambory delší dobu (několik dní) v teple. To je důvod, proč se brambory s tendencí „modřin“ nedaří vyselektovat u producenta, kde jsou v chlazeném skladu v kontrolované teplotě. Tam se tento problém neprojeví a neprojeví se ani na prodejnách“.

Po našem upozornění obchodní řetězec začal řešit s dodavatelem stažení tohoto druhu z regálů a nahrazení za jiný druh brambor. „Situaci s bramborami velmi bedlivě sledujeme, bohužel jejich stav opravdu není v tuto chvíli ideální, každopádně se nyní snažíme nabídnout zákazníkům tu nejvyšší dostupnou kvalitu,“ dodala mluvčí společnosti Billa s poděkováním za náš podnět.

A co ta nejdůležitější – zákaznice? „Skutečně mi i bez účtenky nabídli náhradu. Tu jsem odmítla s tím, že mi úplně stačí, když vidím, že mají snahu věc řešit a že se umí omluvit,“ sdělila nám L. Helásková.  

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video