Velikonoční výstava na radnici

2019-03-10 09:18:00

CHOMUTOV (soš) — Desítky lidí si nenechaly ujít vernisáž Oblastního muzea v Chomutově s názvem Křížová cesta — cykly barokních obrazů. Kromě mistrovských děl a církevních předmětů návštěvníky uchvátil i dobový zpěv sboru Aurum. „Začíná postní období, s touto myšlenkou jsme výstavu načasovali; na období nejvýznamnějšího křesťanského svátku. Málokdy se totiž najde příležitost vystavit církevní předměty v širším kontextu,” upřesnila jedna z organizátorek výstavy Milena Bílková.

Dva vystavené cykly obrazů byly namalovány pro františkánský klášter v Kadani a pochází z 18. století. Jeden se v kompletním počtu čtrnácti obrazů dochoval ve sbírce chomutovského muzea. Druhý pak byl zapůjčen od litoměřického biskupství a z původních 14 děl zůstalo jen 12. „Jedna ze zajímavostí, na kterou jsme se těšili, že vystavíme, je nedávno zrestaurovaný výpravný obraz Průvod na Kalvárii, kde je Kristus zobrazen dvakrát. Dole nese kříž ve velkém průvodu lidí a nahoře je výjev z ukřižování. Kromě výpravných obrazů si zde ale návštěvníci mohou prohlédnout ještě mnoho předmětů z našeho depozitáře, které nejsou jen tak k vidění. Je tu třeba krásná velice silná barokní bible v kožené vazbě nebo liturgické předměty,“ dodala Milena Bílková. Další zajímavostí je například obraz poslední večeře se zdobeným rokokovým rámem, o kterém se přesně neví vznik ani původ. Pravděpodobně zdobil honosný interiér bohatého měšťana v 18. století. Další zajímavostí je ručně psaná modlitební kniha či velký barokní graduál psaný tak, aby noty byly vidět pro celý sbor. Ten sloužil jeptiškám od roku 1765. Výstava je k vidění ve velkém sále radnice do 27. dubna. Pro větší skupiny či středoškoláky jsou na objednání připraveny komentované prohlídky. 11. dubna pak od 17 hodin proběhne v hlavní budově muzea přednáška Mileny Bílkové o nástěnných malbách v kadaňském františkánském klášteře v Kadani a duchovním obsahu Velikonoc.

Foto: Soňa ŠÍMOVÁ 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video