Pryč s vizuálním smogem!

Hedvika Mašková 2019-03-13 16:00:00

Reklamní stojany, osvětlené poutače, přelepené výlohy či kýčovité štíty, jsou strašákem mnohých historických měst. Téma vizuálního smogu či vizuálního znečištění je poslední roky čím dál aktuálnější a týká se i našeho města. S nízkou úrovní venkovních reklam se proto rozhodly zdejší odbory úřadu řádně zatočit.

Nevhodný vzhled nebo nevhodné umísťování reklam v historické části města řeší žatecký stavební úřad v souvislosti s platnou legislativou.

,,Stavební úřad, který prozatím vyzval majitele tří objektů v městské památkové rezervaci (v ulici třída Obránců míru), aby došlo k odstranění nepovolených reklamních zařízení či reklam, kdy jim byla určena lhůta do 28. února pro splnění této výzvy (pokud by nedošlo ke splnění výzvy, hrozí pokuta až do výše 200 tisíc korun). Stavební úřad bude v této činnosti nadále pokračovat a v brzké době bude posílat další výzvy k odstranění nepovolených reklamních zařízení či reklam,“ vysvětlil vedoucí stavebního a vyvlastňovacího úřadu, životního prostředí Tomáš Trávníček.

Odbor rozvoje města navíc připravuje vyhlášku pravidel pro reklamu v centru města. ,,Za Odbor rozvoje města připravujeme pravidla pro umísťování a design reklam. Návrh chceme předložit k projednání v Komisi pro výstavbu a následně v Radě a Zastupitelstvu města. Inspirujeme se ve městech s dobrou praxí – Brno a Znojmo. Informace jsem čerpala na setkání s kolegy na odborných konferencích Sdružení historickým měst a sídel Čech, Moravy a Slezska, jehož i Žatec je členem,“ doplnila vedoucí Odboru rozvoje města Kateřina Mazánková.

Prostředí, ve kterém žijeme, je pro úroveň našeho života naprosto určující. Podoba veřejných prostranství do jisté míry vzdělává veřejnost, formuje její estetické cítění, vztah k danému místu a vytváří prostor pro interakci. I když přemíru reklam ve městě vědomě nevnímáme, působí a ovlivňuje nás podvědomě. Veřejné prostranství je vizitkou měst a lidé ho po estetické stránce vnímají, ať chtějí či ne. Vizuální smog veřejná místa degraduje. Vina však není na straně obchodníků, kteří se reklamami a poutači snaží pouze zviditelnit a propagovat své obchody a produkty. Jedná se o důsledek dlouhodobějšího vývoje. V našem prostředí chybí určité návyky, které jsou dnes již na mnoha jiných místech samozřejmostí a co je hlavní – nízká úroveň vizuální gramotnosti.

Foto: Spolek ŽOK


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video