Zarostlá bažantnice v Postoloprtech prokoukla

Lucie Steklá 2019-03-27 09:19:22

Postoloprty (lus) První krok ke zpříjemnění a zpřístupnění rozsáhlé oblasti, zvané bažantnice, v Postoloprtech je hotov. Na její postupné obnově spolu s dobrovolníky pracuje projekt Místa zblízka.

I přes mrazivé počasí na konci února se skupinka nadšených pracovníků v oranžových vestách pod vedením botanika pustila do houští. „Začali jsme s obnovou bažantnice. Rádi bychom společně s dobrovolníky z řad obyvatelstva vytvořili „ostrov“, kde by bylo možné trávit volný čas, s možností brouzdat se v řece Chomutovce, opékat buřty, sedět na lavičkách, pozorovat ptactvo a zaposlouchat se do jeho zpěvu,“ přiblížil plány botanik Jan A. Šturma, člen Místa zblízka, sociálně inovačního projektu.

Základní ideou úpravy bažantnice je sérií postupných, citlivých kroků, směřujících k udržení stávajících vysoce hodnotných území a částí bažantnice a k, neméně důležitému, citlivému vytvoření lesoparku, kde by byl lépe zpřístupněn břeh Chomutovky a vytvořena zákoutí pro posezení na břehu i lepší přístup k toku řeky. „Tyto zásahy jsou zamýšlené prvně v nejcennějším úseku bažantnice tak, aby byl vytvořen potřebný volný prostor okolo nejstarších a nejcennějších exemplářů dubu, a zároveň vysázena nová generace stromů tak, aby je mohla v budoucnosti nahradit. Takový zásah spočívá v odstranění většiny mladšího náletu a vytvoře-ní jemné mosaiky nivní louky a solitérních dřevin, typické například pro parky ve stylu anglického romantismu,“ přiblížil postup prací J. Šturma.

První práce již proběhly a byla k nim vybrána část bažantnice zvaná „ostrov“ u Chomutovky. Jedná se o území vymezené tokem řeky a občasným korytem mezi řekou a náhonem bývalého mlýna. Toto koryto je zřejmě aktivní jen při povodních, mezisezoně se zde maximálně drží mělké louže. „Tady došlo k postupnému prosvětlení a odstranění většiny dřevin, krom zmíněných cenných, starých stromů. „Na nově otevřených plochách postupně vzniknou plochy nivních luk. Ty by se dvakrát do roka sekaly, zpočátku kvůli zmlazování dřevin, v horizontu několika let však i kvůli vzniku druhově pestrých lučních společenstev. Na místě je ponecháno veškeré tlející dřevo i torza kmenů, v jejichž blízkosti bude postupně opět vysázeno adekvátní množství dubu letního tak, aby v dlouhodobém horizontu nahradily stárnoucí jedince,“ dodal botanik J. Šturma.

U řeky v blízkosti náhonu má vzniknout jednoduché piknikoviště. Dva kmeny jako lavičky a občasné ohniště. „Jeho provoz by byl regulován a tlumen především během jarních měsíců v době hnízdění ptáků. Přístup na ostrov bude obnoven jednoduchou dřevěnou lávkou z pokácených kmenů na obou cípech,“ pospal plány botanik.

Postoloprtská bažantnice je mozaikou různě starých lesních porostů. Bývalá bažantnice je rozdělena dvěma vlakovými tratěmi i rušnou silnicí, která bude brzy rozšířena na dálnici. Původní krajinný plán zahrnoval jednoduchý systém na sebe kolmých průseků, jehož zbytky jsou v terénu dodnes patrné v podobě nižšího porostu dřevin, popřípadě loučky na okraji ostrova. Nejcennější a nejstarší části jsou zřejmě i fragmenty lužních porostů přímo v nivě Chomutovky. Tady jsou zřejmě i dost staří jedinci dubu letního, často v kombinaci se starými exempláři jilmu vazu.

Místa zblízka je sociálně inovační projekt, který si klade za cíl pomáhat aktivním lidem rozvíjet jejich region a vytvářet komunitu, která umí řešit místní výzvy.

V první fázi projektu zjišťují komunitní koordinátoři, co chtějí místní lidé zlepšovat a jaké vnímají možnosti pro další rozvoj vlastní vesnice, města či regionu. V další fázi pomáhají konkrétním lidem realizovat jejich vize, nápady a projekty. „Naše pomoc zahrnuje individuální podporu, konzultace, poradenství, vyhledávání partnerů, grantové a dotační poradenství a různé formy vzdělávání. Myšlenka projektu je podpořit komunitní rozvoj postavený na spolupráci aktivních lidí, místních samospráv, neziskových organizací i firem a podnikatelů,” uvádějí zástupci Místa zblízka. Součástí týmu jsou také specialisté z různých oborů.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video