Žatečtí studenti se zapojili do klimatické stávky formou besedy

Hedvika Mašková 2019-03-22 13:30:00

Tisíce studentů po celém světě i v Česku demonstrovaly za boj proti změnám klimatu. V Žatci se do protestu proti nedostatečné aktivitě vlády v oblasti ochrany klimatu zapojili studenti Středního odborného učiliště a Střední odborné škola SČMSD. ,,Naše škola se rozhodla ke stávce zapojit poněkud jiným způsobem než jinde, a to besedou v rámci jedné hodiny,“ uvedla ředitelka školy Stanislava Sajdlová.

,,Se studenty jsme se bavili o chystající se stávce a ptali se jich, jestli se chtějí také nějakým způsobem zapojit. Aby se úplně nenarušovala výuka, rozhodli se zvolit formu besedy. Neučili se, tudíž byla stávka nějakým způsobem vyjádřena,“ vysvětlila protestní akci žateckých středoškolských studentů učitelka Jana Pichnarčíková, která besedu vedla, a doplnila: ,,Beseda byla zaměřena hlavně na ekologie a na to, jak situaci vidí sami studenti. Aspoň se jim otevřeli oči a mají informace v ucelenějším celku. Myslím si, že se do debaty zapojili moc pěkně.

Jedním z klíčových podtémat besedy byl problém nedostatku vody, při němž si studenti plně uvědomují, že by vodou měli šetřit a například pro zalévání používat vodu užitkovou. Rovněž bychom měli podle žateckých studentů omezit vypouštění škodlivých plynů do ovzduší a využívat pro přepravu více městskou hromadnou dopravu. Velký problém vidí studenti také v těžbě dřevin, a to nejen v souvislosti s deštnými pralesy, které mají pod palcem nadnárodní firmy, ale také kácení lesů v České republice. Lesy jsou důležité pro zadržování vody a současné zalesňování krajiny jehličnany jde zcela proti osobitosti naší země. Udržitelnému rozvoji by podle studentů mohlo pomoci i snížení konzumace masa a zamezení plýtvání potravin.

Studenti jsou si vědomi toho, že není možné myslet jen na sebe, ale i na jejich budoucí generace, a proto se na závěr besedy vyjádřili, že i oni přispívají k udržitelnému rozvoji planety. Zcela automatické už je pro ně likvidace a recyklace odpadů. Do obchodů také nosí své vlastní igelitové tašky nebo tašky látkové či papírové, aby omezili spotřebu plastů. Sami rovněž vychovávají k ekologickému způsobu života své mladší sourozence.

Čeští studenti se připojili k celosvětové protestní akci, která chce přimět politiky k důslednější ochraně klimatu a snižování emisí. Protestů se v rámci iniciativy Fridays for Future účastní mladí lidé z více než stovky zemí světa. Čeští studenti chtějí, aby politici začali jednat o ochraně klimatu, jinak budou stávky pokračovat. Poslanecká sněmovna v souvislosti s páteční akcí rozhodla, že se bude ochranou klimatu zabývat.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video