Úvod   /   Zprávy   /   Ukliďme Žatecko!

Ukliďme Žatecko!

Hedvika Mašková 2019-04-03 16:00:00

Ukliďme svět, ukliďme Česko, tak zní název dobrovolnické akce, která proběhne již tuto sobotu na celém území České republiky, včetně našeho města a v přilehlých obcích. Cílem bude uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádek.

Srdcem akce jsou dobrovolní organizátoři místních úklidů. To jsou lidé, kteří se chopí zodpovědnosti a zorganizují úklid v místě, které si sami určí. Od začátku až do konce se pak starají o hladký průběh akce. Projekt ,,Ukliďme svět, ukliďme Česko“ jim k tomu své know-how, v době hlavních úklidových vln a také pevné pytle na sesbíraný odpad.

Město Žatec organizuje úklid lokality pod hradbami a Mederovým domem. Akci rovněž podporují Základní škola a Mateřská škola, Dvořákova 24, Žatec - v rámci vzájemné spolupráce poskytne pracovní náčiní (např. kolečka, hrábě, lopaty atp.) Technická správa města Žatec, která zajistí pracovní pomůcky (rukavice, odpadové pytle, svoz odpadu) a společnost Marius Pedersen, která zajistí kontejner na odpad. Všichni, kteří mají pocit, že je v Žatci na mnohých místech nepořádek, kterého spíše přibývá, než aby ho ubývalo, se mohou zapojit do úklidu společně s ostatními dobrovolníky a dostavit se v v sobotu 6. dubna v 9 hodin k žatecké synagoze. V případě vlídného počasí a přání dobrovolníků dojde prý i na opékání buřtů. Organizátoři upozorňují všechny dobrovolníky na svažitý a těžký terén. Bude zapotřebí vzít si vhodnou pevnou obuv a oblečení, které není škoda ušpinit.

Tuto sobotu, která je hlavním jarním úklidovým dnem akce v tomto roce, se bude uklízet také obec Libočany a její okolí, kde jsou mapovány černé skládky. Dobrovolnící budou rozděleni do několika skupin, obdrží rukavice, pytle, mapku a vydají se uklízet daná a určená místa vyznačená na mapě. Poté je odpad svezen obecní technikou na sběrný dvůr, tříděn a umístěn do velkoobjemových obecních kontejnerů. Každý po akci dostane buřt a limonádu či sušenku. To vše na náklady obce. Sraz bude rovněž v devět hodin u Sběrného dvora obce Libočany, u č. p. 75.

V Čeradicích dojde na úklid vedlejší komunikace ,,tankovky“, kde je každoročně nejvíce odpadu a úklid v obci. Sraz je tuto sobotu v 9 hodin u kaple.

Uklízet se budou rovněž Sedčice a Žabokliky, konkrétně stráň pod Špejcharem v Sedčicích a prostory kolem Špejcharu a stráně kolem příjezdových komunikací do obcí Sedčice a Žabokliky. Dále by organizátor akce, Spolek pro rozvoj Sedčic, rád podle počtu účastníků uklidil kolem koryta potoku Liboc ve všech přístupných místech. Sraz účastníků je v sobotu v 9 hodin před Kulturáčkem Jednota v Sedčicích.

Organizaci úklidu obce Stroupeč se ujme tuto neděli 7. dubna Okrašlovací spolek. Úklízet se budou stráně po obou stranách silnice do Stroupče (lesík), který je zařazen do Chráněné krajinné oblasti. Sraz dobrovolníků je u klubovny ve Stroupči č. p. 27 v 8 hodin.

V neděli dojde na úklid také v nedalekých Žiželicích. Zde ho bude organizovat Sbor dobrovolných hasičů Žiželice, a to již od 6 hodin ráno. Úklid bude rozdělen do několika etap. Cílovými lokalitami bude sama obec a také okolí silnic vedoucích do Hořetic, Žatce a Chomutova. Sraz bude u hasičské zbrojnice.

V úterý 16. dubna se k akci ,,Ukliďme svět, ukliďme Česko“ ještě připojí studenti žateckého gymnázia. Na úklid města se vydají čtyři ročníky nižšího gymnázia. Sraz je v 9 hodin na dvoře školy.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video