Na velké Žatecké padaly rekordy, nejenom traťové

Iveta Drlíková 2019-04-04 11:53:00

Na březnové Velké Žatecké padaly rekordy, a to nejenom traťové, ale i ten účastnický. Na startu nejstaršího běžeckého závodu v Žatci se vystřídalo celkem 338 závodníků. Od rána také akci provázelo slunečné počasí, tak-že ve městě padl i dlouhodobý teplotní rekord na tento den. „Největší problém tradičně nastal úderem půl deváté, kdy téměř naráz dorazili všichni k prezentaci a trvalo zhruba 40 minut, než se všichni zapsali. Se začátkem závodu jsme měli tradičně až desetiminutový skluz, který se s příchodem starších kategorií srovnal. Trať Velké Žatecké je mezi závodníky oblíbená pro svou náročnost, dynamičnost a obtížnost. Je to kros, jaký má být. I žatecká atletika má v letošním roce řadu nadějných běžců a další objevy jsou na cestě, takže jsme i v krajském přeboru obstáli s konkurencí na výbornou,“ těší ředitele závodu Jana Bajboru z pořadatelského klubu AK Žatec.

Letošní ročník Velké Žatecké se v několika kategoriích běžel současně i jako přebor Ústeckého kraje v přespolním běhu, i to zřejmě přispělo k tak hojné účasti. Na trať proto vyběhla celá řada nejlepších krajských i republikových běžců. V devatenácti kategoriích padlo celkem sedm traťových rekordů, všechny překonaly dívky nebo ženy. Nejúspěšnějším oddílem se čtyřmi zlatými, jednou stříbrnou a dvěma bronzovými medailemi byl Triatlet Karlovy Vary, na druhém místě skončil pořádající klub AK Žatec (3 zlaté, 3 stříbrné a 1 bronzová medaile) a třetí AK Most. Nejpočetnější startovní pole bylo v kategorii dívek ročník 2008 – 2009, těch do závodu nastoupilo celkem 46. Nejmladším účastníkem Velké Žatecké 2019 byl 1,5 roční Vítězslav Bedenk ze Žatce, nejstarším pak 78letý Karel Červenka z Hory sv. Kateřiny.

„Celkově jsem s průběhem závodů velmi spokojený. Jsem potěšen, že se tu sjela taková konkurence. Mohli jsme vidět plno našich předních závodníků, kteří sbírají i úspěchy na celorepublikové úrovni a někteří i na mezinárodní. Vážím si pomoci celého týmu, ať už lidí z našeho klubu nebo Hopmanů od Míry Urbana. Pochvalně závod zhodnotil i předseda krajského atletického svazu Milan Rybák z Mostu, který závod jako každý rok navštívil a byl spokojen jak s organizací, tak i s výkony,“ dodává Jan Bajbora.

Na stupínky vítězů si domácí atleti v sobotu doběhli v kategorii elévů, kde vyhrál Michal Šupolt z Bohemia Sport Žatec, mezi žáky (r. 2010-2011) byl třetí Pavel Smek ze ZŠ Jižní Žatec, stejnou kategorii ale mezi žákyněmi vyhrála Nela Šípková z AK Žatec, další zlatou medaili v mladších žácích (r. 2006 - 2007) a s ní i titul krajského přeborníka vybojoval Daniel Švec z AK Žatec, druhý byl jeho oddílový kolega Filip Kalazi, mezi dorostenci (r. 2002-2003) doběh druhý Radek Vostřel z AK Žatec, v juniorech (r. 2000-2001) zvítězil Jan Pospíšil před Lubošem Krátkým, oba AK Žatec, a třetí byl další domácí běžec Vojtěch Drda.

V rámci KP se nejúspěšnějším týmem stal AK Most (čtyři zlaté, dvě stříbrné, jedna bronzová), druhý domácí AK Žatec (tři zlaté, dvě stříbrné, jedna bronzová) a třetí AK Louny (jedna zlatá, dvě stříbrné, jedna bronzová).

Za AK Louny se na start postavilo sedmnáct běžců. Do Loun přivezli pět cenných kovů. V kategorii ročníků 2008 - 2009 startovali J. Parkman, E. Lošťáková, A. Belanová, E. Petruková, B. Pelánová, T. Fišerová a N. Šedivá. Všichni běželi parádně a byli v popředí. V kategorii mladších žáků (06-07) parádně bojoval Ondra Valoušek.

Mladší žákyně Veronika Vávrová, Veronika Karfíková a Sára Lošťáková běžela fantasticky a výsledkem je zlatá medaile pro V. Vávrovou (navíc v novém traťovém rekordu 03:05,4 na trati 900 metrů) a stříbrná pro V. Karfíkovou.

Za starší žákyně běžely K. Helebrantová a K. Bachová. Dorostenecká kategorie přinesla další medaili, a sice bronzovou, kterou vybojoval Honza Hřích na trati 3 900 metrů s časem 14:02,2. V dorostenkách si medailový úspěch připsala Petra Helebrantová, která získala na trati 2 700 metrů stříbrnou medaili, Eliška Zahrádková bronzovou (10:33,5), čtvrtá se umístila Natálie Buchcarová s časem 11:07,6.

V kategorii dorostenek si pro zlatou medaili doběhla Zuzana Porubčanová (Elna Počerady), která s časem 9:25,3 pokořila traťový rekord. ASK Elna Počerady na Velké Žatecké reprezentovalo sedmnáct závodníků v několika mládežnických kategoriích.

Fotogalerie za závodu zde

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video