Jeden svět bezpečně blízko. Festival dokumentárního filmu začíná v úterý 9. dubna

Lucie Steklá 2019-04-09 19:33:00

Louny (kač) Kdo jsem a kam patřím? Mám svou rodinu, svou zemi, svůj národ - to jsem já. A co jiní lidé? Co mě s nimi spojuje a co rozděluje? Jakou bezpečnou blízkost musíme mezi sebou udržovat, abychom si rozuměli? Identitu a její různé podoby prozkoumá filmový festival Jeden svět.

Letošním tématem je Bezpečná blízkost. „Hrdinové letošních filmů často složitě přicházejí na to, kam patří, nebo to naopak vědí, ale komplikovaně nacházejí pochopení svého okolí. Někdy nás filmová kamera přenese až na druhý konec planety, ale skrze poutavé příběhy zjišťujeme, že řešíme spoustu podobných věcí,” říká hlavní koordinátorka festivalu Káča Suchá. Jediný filmový festival, který se v Lounech koná, mohou divačky a diváci navštívit letos již po-osmé od 9. do 13. dubna.

Jeden svět je festivalem pro všechny. Do Loun přiváží osm dokumentárních filmů pro dospělé doplněných o diskuze se zajímavými hosty, relaxovanou projekci pro lidi se speciálními potřebami a jako novin-ku projekci věnovanou dětem - sobotní od-polední pásmo tří krátkých filmů pro děti a jejich rodiče doprovázené komentářem zkušené moderátorky. Letošní festival bude pamatovat také na seniory a bude je lákat do kina spolu s jejich vnučkami a vnoučaty prostřednictvím jedné vstupenky zdarma.

Také letos návštěvníky lounského festivalu čeká bohatý doprovodný program. Připravena je komentovaná procházka zaměřená na vývoj bydlení a bezpečné blízkosti v Lounech. Zároveň opět promluví řečníci na Pavlači - přehlídce inspirativních projektů z Loun a okolí. Organizátoři pamatovali na kreativní workshop tetování hennou, workshop přibližující svět nevidomých a závěrečný koncert dvou kapel na Červeňáku.

„Zahájení festivalu slavnostně odstartuje v Loutkovém divadle poetický snímek Bohové z Molenbeeku. „Jde o křehký film zachycující přátelství tří dětí uprostřed bruselské čtvrti Molenbeek, místa soužití mnoha kultur a vyznání. Film zahajoval festival také v Praze a skvěle zapadá do letošního tématu bezpečné blízkosti,” přibližuje lounský program K. Suchá. Do zákulisí sociální sítě Instagram umožní nahlédnout svěží nizozemský snímek Follow me a otevře diskuzi na téma, zda jsou sociální sítě dobře fungující business založený na manipulaci. Norská dokumentaristka se v dokumentu EXIT – Dát extremismu sbohem vydá za lidmi, kteří měli odvahu změnit svůj život a skončit s nenávistí a extremistickou minulostí. V lounském muzeu již tradičně diváci mohou zhlédnout snímky s ekologickou tematikou. Tým Jednoho světa letos vybral dokument Anoteho Archa o ostrovním státě Kiribati, který postupně zaniká kvůli stále se zvyšující hladině světových oceánů a měnícímu se klimatu.

Českou kinematografii bude zastupovat snímek Začít znovu. Příběh profesionálního sňatkového podvodníka a jeho poslední oběti, která s ním i po odhalení pravdy pokračuje ve vztahu a čeká na něj, až se vrátí z vězení, můžete vidět na zámku Nový Hrad v Jimlíně.

Páteční nabitý program festivalu otevře odpolední relaxovaná projekce filmu Volání divočiny v knihovně. Příběh českých chlapců školního věku s problémovým chováním, kteří pocházejí z komplikovaného rodinného zázemí a hrozí jim ústavní péče. Noční páteční projekce filmu Vesnice plavajících krav pak bude probíhat v nově zrekonstruovaném pavilonu lounského výstaviště. Co se stane, když tři neohipíci z Berlína dorazí na farmu do východního Polska? Humorný dokument zachycuje střet vzletných představ s tvrdou vesnickou realitou.

Sobota bude patřit nejprve dětem a pásmu třech krátkých filmů doplněného o workshop.

Zakončení celého festivalu pak proběhne na Rozhledně na Červeňáku projekcí filmu O čem sní pankáči. V Indonésii, zmítané jinak celou řadou vážných problémů, je část společnosti vždy připravena trestat takové prohřešky, jakými jsou svobodné myšlení, tetování nebo číro na hlavě.

Bezpečně blízká fotografie. Fotografie ze čtvrtečního happeningu na Mírovém náměstí ukazuje, jak k sobě mají lidé v Lounech blízko. Zároveň je pozvánkou na festival dokumentárního filmu Jeden svět, který začíná v úterý 9. dubna v Loutkovém divadle v Lounech. O bezpečné blízkosti bude celý letošní ročník festivalu. Festival Jeden svět nepřináší do Loun jen dokumentární filmy o aktuálních tématech, ale přiveze také hosty pofilmových debat, které otevírají další diskuzi a pohledy na danou tematiku. Mezi jinými to bude například Lukáš Houdek z projektu Hate Free, režisérka Eva Tomanová nebo Jana Ondráková, vedoucí lounského OSPODu a terapeutka Karolína Ranglová.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video