Podpořte vznik přírodního klubu Kořínek

Lucie Steklá 2019-04-09 14:31:57

Přírodní klub spolupracuje s archeoskanzenem Březno, prvním cílem je stavba jurty

Louny, Březno (lus) Komunitní centrum vzniká v Archeoskanzenu v Březně u Loun. Jeho název je Přírodní klub Kořínek.

Umožnit chce prožívání hodnot dětství v přímém kontaktu s přirozeným prostředím, i v technickém a virtuálním 21. století. Centrum vzniká ve spolupráci s lounským muzeem, které umožnilo využití prostor skanzenu k tomuto záměru.

V současné době je Kořínek ve fázi příprav a získávání potřebných finančních prostředků na provoz a vybudování potřebného zázemí. „Kořínek v archeoskanzenu Březno bude nabízet zázemí, program, lektory, pomůcky a vybavení pro děti, rodiče i celé rodiny v průběhu celého týdne i při mimořádných víkendových akcích, bude nabízet i příměstské tábory v době prázdnin,“ uvedla Iva Hluštíková, která se na vzniku přírodního klubu podílí. Fungovat má již od jara, kdy bude při víkendových akcích v Archeoskanzenu vést přírodní tvořivé aktivity pro menší i větší dětí, stejně jako tomu bylo při první akci Jarilo. Během letních prázdnin Kořínek nabídne, v návaznosti na skanzen, několik turnusů příměstského tábora s názvem Život v pravěku pro školní děti.

Přínosem bude přírodní klub také pro skanzen. „Kořínek bude znamenat oživení prostoru a využití jeho potenciálu celoročně, i v měsících mimo hlavní návštěvnickou sezonu. Zároveň se klub Kořínek bude podílet v rámci svých aktivit na pravidelné péči o objekty, zahrádky a zvířata v areálu skanzenu,“ dodala I. Hluštíková s tím, že pro pravidelný celoroční program klubu chybí odpovídající zázemí. Tím bude jurta, umístěná v provozní části areálu skanzenu, v budoucnosti bude součástí nové odpočinkové části areálu coby expozice lovců a sběračů, jako současná paralela k pravěkým nomádským příbytkům.

„Stavba bude po získání prostředků probíhat svépomocně formou workshopu. Abychom mohli začít, potřebujeme sehnat sto tisíc korun, to je cílová částka jako vstupní investice. Z ní bude pokryta dřevěná konstrukce, izolační a spojovací materiály, kamna, okno a dveře a další potřebný materiál. Přivítáme od dárců jakoukoliv částku. Samozřejmostí je darovací smlouva, uvede-ní na seznam dárců i dárcovské benefity z nabídky skanzenu,“ dodala I. Hluštíková.

Pokud se rozhodnete projekt Přírodní klub Kořínek podpořit, můžete zaslat vámi zvolenou částku na účet spolku Semínko země: 247413966/0300, do zprávy pro příjemce uveďte, prosím, „jurta louny“.

Semínko země je spolek, který nyní provozuje dva přírodní kluby v Semilech a ve Všeni u Turnova. Již deset let využívají rodiny a předškolní i školní děti možnost trávit zde čas v přírodě, se zázemím v památkově chráněné roubence a v domečku u lesa.

Kořínek Louny plánuje celotýdenní provoz pro děti 3 do 10 let od září letošního roku.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video