Rovné šance pro ženy na trhu práce

Hedvika Mašková 2019-04-14 15:30:00

Skončil osmiměsíční cyklus projektu ,,Rovnost žen na trhu práce“, jehož realizátorem je Vzdělávací centrum Podkrušnohoří. Cílem bylo umožnit ženám zvýšení či doplnění si kvalifikace a pomoci jim k obnovení a rozvoji pracovních návyků potřebných na dnešním trhu práce. Na konci měsíce března byly na závěrečné konferenci Evou Kapicovou a Zdeňkou Venclíčkovou Barannikovou představeny aktivity, výsledky projektu a také statistiky umístění žen na trhu práce všem zúčastněným z řad participantek a jejich zaměstnavatelů i pracovnicím z Úřadu práce v Lounech.

Projekt probíhal v osmi cyklech v celkové délce osmi měsíců. Pro frekventantky projektu bylo v každém cyklu připraveno několik aktivit. První byl aktivačně-motivační modul, který byl rozdělen na blok motivace, orientace na trhu práce, komunikačních dovedností, práce s internetem a pracovní poradenství. Dále to byla bilanční diagnostika, kdy byl s každou účastnicí proveden vstupní pohovor a následně pohovory dle jejich potřeb. Po dobu osmi měsíců jim byla poskytnuta specifická individuální podpora, kdy pravidelně navštěvovaly osobní asistentky Petru Todtovou a Miloslavu Stupkovou, které si vedly ze schůzek záznamy a poskytly pomoc ve formě sepsání životopisu, dojednání schůzky u zaměstnavatele, přípravy na pohovor a tak dále. Frekventantky mohly rovněž využít možnosti rekvalifikace či školení v různých oborech. A na závěr podpora uplatnění na trhu práce, kdy byla na půl roku zajišťována pracovní místa s příspěvkem na úhradu mzdových nákladů zaměstnavatelům.

Cílovou skupinou projektu ,,Rovnost žen na trhu práce“ bylo osm desítek žen ohrožených na trhu práce, což znamená ženy z Loun, Žatce a Podbořan vedené na úřadu práce v evidenci uchazečů o zaměstnání nepřetržitě pět měsíců, ženy s dětmi mladšími patnácti let, ženy ve věku 55 až 64 let a ženy evidované jako zájemkyně o práci.

Do projektu Vzdělávacího centra Podkrušnohoří se zapojilo celkem 230 žen, z nichž 35 získalo Osvědčení o úspěšném absolvování rekvalifikačního kurzu, devět žen dokonce absolvovalo hned dva rekvalifikační kurzy. Ženy se účastnily kurzů, jakými byly například kurzy asistenta pedagoga, chůva pro děti, pracovník v sociálních službách, strážný, aranžování a vazby květin nebo pražení a degustace.

Projekt rovněž podpořil zaměstnávání žen na zkrácené pracovní úvazky a flexibilní formy organizace práce. V tomto případě se kurz může chlubit více než 65 procentní úspěšnosti, poněvadž 57 žen nastoupilo do zaměstnání.

,,Projekt mi moc pomohl. Měla jsem možnost absolvovat dva kurzy, a kdyby bylo více času, tak bych šla určitě ještě na další. Už mě ale chtěli do práce. Původně jsem chtěla jít do pečovatelského ústavu, ale nakonec jsem nastoupila do květinářství a jsem tam moc spokojená. Je tam pořád spousta práce, a to je pro mě přesně to pravé,“ podělila se o své prožitky s ostatními jedna z frekventantek.

Aktivity projektu byly pro ženy zcela zdarma. Navíc jim bylo uhrazeno cestovné, lékařská potvrzení, příspěvek na péči o dítě či jinou závislou osobu a případně jiné náklady.

,,Jsem moc vděčná osobní asistentce Miloslavě Stupkové, že vše obtelefonovala a hodně se za mě přimlouvala. Říkala, že je na mě spolehnutí a hodně mi věřila. Dnes se o tom můj zaměstnavatel může přesvědčit sám na vlastní oči. Práce se mi moc líbí. Dělala jsem si dva kurzy – chůvu a pečovatelku, které se mi oba vyplatí v jednom zaměstnání. Dopoledne jsem asistentka pedagoga a odpoledne pracuji v družině a na internátě jako pečovatelka,“ pochlubila se na závěr semináře další z úspěšných žen, které nastoupily do zaměstnání.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video