Trasou pochodu smrti na Chomutovsku

2019-04-20 06:30:00

CHOMUTOVSKO (red) — 12. dubna 1945 bylo v pracovním táboře Treglitz, který byl pobočkou koncentračního tábora Buchenwald, nahnáno do vagónů 2 350 lidí. Ti dojeli do železniční stanice Reitzenhain (na saské straně hranice), kde byl vlak napaden spojeneckým hloubkovým letcem. Odtud vězni pokračovali pěšky přes Ulmbach (Jilmová), Horu Sv. Šebestiána, Novou Ves, Křimov, Dominu, Krásnou Lípu a Chomutov. Zde přenocovali. Ráno pokračovali přes Údlice a Nezabylice do Terezína. Došlo jen zhruba 800 vězňů, z nichž mnoho následně zemřelo na útrapy pochodu. Uctít jejich památku můžete pochodem, který pořádá Milena Městecká 21. dubna.

Transporty smrti byly apokalypsou závěru 2. světové války. V Evropě si vyžádaly na 250 000 životů. Oběti a utrpení vězňů v transportech a pochodech smrti bylo nezměrné. Přesto se na ně téměř zapomnělo. Situace na konci války byla nepřehledná, nebezpečná. Mnohé hroby nebyly a nebudou už nikdy nalezeny. Další jsou zapomenuty, nepopsány, téměř vždy beze jmen obětí. Trasy pěších pochodů smrti jsou neoznačené. Je málo míst s informacemi o nich informace. 95 obětí je pochováno v hrobech po cestě do Chomutova. Nebyly exhumovány, některé už ani nejsou k nalezení. V Chomutově bylo při poválečné exhumaci v hrobech na hornoveském hřbitově nalezeno 120 obětí. V nedalekém Březně u Chomutova to bylo v několika jámách dalších 286 obětí z jiných transportů z KT Buchenwald, které zde stály po několik dní v polovině dubna 1945. Dále v Údlicích 23 obětí a v nedalekých Nezabylicích 34 obětí. Tato strašná bilance mrtvých v průběhu několika dní je o to smutnější, že němečtí obyvatelé jim nepomohli. Narozdíl od Žihle, Roztok či Velešína, kde čeští obyvatelé ve stejné době dokázali vězně zachránit a ošetřit.

Na 23kilometrový pochod se můžete vydat v 9.30 od čerpací stanice v Hoře svatého Šebestiána. V 10 hodin projde přes zdejší náměstí. Kolem 11. hodiny se můžete připojit v Nové Vsi, ve 12 hodin v Křímově, ve 13 hodin v Domině, ve 14.30 hodin na hřbitově v Horní Vsi, v 15.30 hodin u hasičů v Chomutově. Pochod skončí kolem 17. hodiny na bývalém Židovské hřbitově v Údlicích. Časy jsou orientační. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video