Gynekolog se před soudem zpovídá z úmrtí nenarozeného dítěte

Jarka Cibulková 2019-04-24 10:55:00

Louny (caj) Velmi smutný případ nyní začal šetřit Okresní soud v Lounech. Gynekolog Ivan Špenik (64) je obžalovaný z úmrtí nenarozeného dítěte a poté dopisování do zdravotní dokumentace poškozené. Před soudem nestojí poprvé, před dvěma lety si od trestního senátu vyslechl podmínečný trest za smrt pacientky. I tehdy podle obžaloby dopisoval do zdravotní karty.

Před čtyřmi lety podle obžaloby státního zástupce neposkytl dostatečnou lékařskou péči během těhotenství, kdy poškozená (31) čekala svého prvního potomka. V rozmezí 28. až 32. týdnu těhotenství neudělal ve své ordinaci v Podbořanech ultrazvukové vyšetření. I když ho žena upozorňovala na náhlý vzestup své tělesné hmotnosti, kdy za čtrnáct dní přibrala deset až dvanáct kilogramů, otoky a bolesti hlavy, doporučil jí bez řádného vyšetření, že má hodně pít a dávat nohy nahoru, a neodhalil tak včas preeklampsii. Jedná se o onemocnění, které se vyskytuje pouze v těhotenství. Vyvíjí se především po 24. týdnu těhotenství a projevuje se hlavně vysokým krevním tlakem, otoky a přítomností bílkoviny v moči. Nebezpečí neléčené preeklampsie může vést k poškození zdraví matky a plodu. Při včasné léčbě však bude maminka i miminko naprosto v pořádku. Bohužel mladá žena v 35. týdnu o své nenarozené dítě přišla.

Navíc, když si manžel přišel do ordinace pro kopii zdravotní dokumentace, bylo do ní dopisováno.

„Ztotožňuji se s obžalobou, pan Špenik nepochybně hrubě zanedbal péči o těhotnou ženu. Místo, aby se omluvil, tak ještě dopisoval do zdravotní karty, zfalšoval i podpis zdravotní sestry,“ řekl před soudem zmocněnec poškozených. Ti nárokují po obžalovaném odškodnění ve výši 1 250 tisíc pro každého.

Obžalovaný před soudem nevypovídal, soud četl pouze jeho vyjádření, v němž se přiznal, že dopisoval do lékařské dokumentace, ale zároveň popřel jakékoliv pochybení, co se týče péče o poškozenou a její dítě.

Další soudní líčení je naplánováno na 20. května, kdy budou vyslechnuti další svědci. Případem dopisování do dokumentace se nyní také zabývá Česká lékařská komora. Gynekolog svou praxi ukončil, nyní je v důchodu.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video